Západným Slovenskom preletel veľmi jasný bolid. Pozorovali ho z viacerých miest

Dominik Cenkner

Len minulý týždeň sme vás informovali o mimoriadne jasnom bolide, ktorý padal na slovenskej strane pozdĺž hraníc s Českom. V piatok večer bolo rovnaký jav vidieť aj z Bratislavy a širšieho okolia západného Slovenska.

Nad Slovenskom sme dnes večer zažili ďalšie vesmírne divadlo. Mnohých, ktorí sa vo večerných hodinách nachádzali nad západným Slovenskom alebo na juhu stredného Slovenska, kde v tom čase panovala jasná obloha prekvapila žiara.

V piatok 17. decembra večer okolo 19:30 rozžiaril oblohu na západe Slovenska jasný bolid. Ten padal z východného obzoru smerom na západ. Na videu môžete vidieť ako padal nad Trnavou.

Bolid na niekoľko sekúnd pomerne silno osvietil oblohu. Pozorovať ho preto mohli zrejme aj v ďalších krajinách, najmä teda z Rakúska či z Maďarska. Podľa reakcií na sociálnych sieťach bolid zazreli aj z miest ako Šaštín Stráže, či Lučenec. Oblohu mal rozžiariť na približne 5 sekúnd.

Čo je to bolid?

Tento pojem sa v astronómii používa na dve pomenovania. Prvé hovorí o mimozemskom telese, ktoré dopadlo na povrch Zeme. Druhé o výnimočne jasnom meteore, ktorý sa podobá na padajúcu ohnivú guľu. A to bez ohľadu na to, či dopadol alebo nedopadol na zemský povrch.

Nie je jasné, či bolid resp. meteor, zaznamenaný na východe Slovenska, dopadol na zem. Obvykle sa po zverejnení takýchto záberov vyberú do oblasti nadšenci týchto javov a hľadajú stopy meteoru.

Bolidy na Slovensku

Tento rok sme mali na pozorovanie tohto krátko trvajúceho javu pomerne šťastie. V posledných týždňoch sme vás informovali hneď o niekoľkých prípadoch.

V utorok 7. decembra padal bolid na slovenskej strane pozdĺž hranice s Českou republikou. V októbri zas bolid pozorovali na východe Slovenska. Pri rannej ceste do práce ho zachytil kamerou v aute pán Jaroslav.

Zachytiť takýto jav je však mimoriadne vzácne. Nie preto, že by sa jav často nevyskytoval, len nikdy neviete, kedy sa tak stane.

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite. Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd