A je po marhuliach! Nočný mráz zrejme poškodil množstvo stromov. Mrazy hrozia aj naďalej

Zuzana Macháčová

Minulá noc, pri ktorej teploty v nížinách klesali k -7 °C zmarila úsilie pestovateľov marhúľ. Podľa výskumníkov už pri teplote -4,4 °C sa poškodí až 90 % kvetov v štádiu plného kvitnutia.

Noc z utorka na stredu, ktorá bola veľmi mrazivá, sa značne podpíše na úrode marhúľ. Teploty v nížinách, kde už pučia ovocné stromy, klesali k -7 °C. 

Pestovatelia mali čo robiť, aby zabezpečili všetko pre to, aby úroda nezmrzla, pretože jednotlivé ovocné druhy a ich odrody majú rôzne nároky na teplotné optimum. 

Ohrozené sú najmä marhule

Ovocinári okolo stromov otepľovali vzduch pomocou veľkých parafínových sviec, ktoré rozmiestnili pozdĺž ovocných sadov. Tak sa snažili zachrániť tohtoročnú úrodu pred mrazmi. 

Pre niektorých pestovateľov nemalo zmysel zakladať oheň medzi stromami, pretože teplota bola príliš nízka a finančné náklady veľmi vysoké. Ovocinári si zatiaľ nie sú ani zďaleka istí, či sa im podarilo zachrániť úrodu. 

Mnohé ovocné druhy, ako aj marhule, sú veľmi citlivé pred poškodením v dôsledku chladu a nízkych teplôt. Bioklimatológ, Zdeněk Žalud, z Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR pre spravodajský web Českej televízie uviedol: „Dnes si ešte nikto nič nevšimne, ale keď mráz poškodí pletivo, kvet pomaly zosivie a sčernie. Následky sa ukážu o 3 až 4 dni."

Mrazy zničia kvet alebo drobné plody

Na Slovensku sa pestujú rôzne odrody marhúľ ako napríklad Aurora, Barbora, Karola, Sylvercot, Leskora či Vesna. A keďže zimy na Slovensku sú čoraz teplejšie a jar prichádza skôr, stromy kvitnú taktiež skôr. Hrozba nočných mrazov však zostáva rovnaká. Stále sa zvyšuje riziko, že mrazy zničia kvet alebo drobné plody.

Pestovanie skorých odrôd marhúľ sa tak stáva čoraz rizikovejším. Niektorí pestovatelia už oznámili, že nebudú vysádzať ďalšie sady a rozhodnú sa, ako budú postupovať ďalej. „Existujú aj výrazne neskoršie odrody, napríklad kanadská marhuľa. Začať pestovať iné odrody však nie je také jednoduché. Sady začnú rodiť o 4 až 5 rokov," povedal bioklimatológ. 

Mrazivé počasie nás čaká ešte aj nadchádzajúcu noc. Teploty by v nížinách mali klesať na hodnotu okolo -2 °C. Najmrazivejšie bude na juhu stredného a východného Slovenska.

Hrozia ďalšie mrazy

Pestovateľom ovocných druhov, ktorí sa vyhli lokálne kritickým mrazom, však starosti nekončia. Budúci týždeň hrozia opäť ďalšie mrazy. 

Pred nástupom ďalšej vlny ochladenia sa ale ešte zohrejeme. Dnes do našej oblasti začal prúdiť teplejší vzduch, ktorý ženie teploty vyššie. Postupne sa teploty dostanú až k +20 °C.

Už v piatok podvečer začne ovplyvňovať počasie na Slovensku studený front, ktorý prinesie so sebou dážď a ojedinele aj búrky. Na prelome týždňov sa počasie zásadne zhorší.

Naše územie bude ovplyvňovať ďalšia vlna chladného vzduchu, ktorá prinesie mrazy a návrat sneženia. Viac o vývoji denných i nočných teplôt na najbližšie dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd