Aj utorok bude mimoriadne teplý. Denné maximá sa budú šplhať k +30 °C a vrátil sa saharský prach

Aj utorok bude mimoriadne teplý. Denné maximá sa budú šplhať k +30 °C a vrátil sa saharský prach
Dominik Cenkner

Séria mimoriadne teplých dní pokračuje aj naďalej. Utorok výraznejšiu zmenu v počasí neprinesie, v ovzduší sa však opäť bude nachádzať saharský prach.

Počasie u nás bude v priebehu utorka 9. apríla ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Severným morom. Do strednej Európy bude postupovať od západu.

Pred ním ešte bude naďalej prúdiť do našej oblasti od juhozápadu veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Aké počasie teda utorok prinesie?

 

Očakávať môžeme polojasnú až oblačnú oblohu. Zrážky sa dnes nevyskytnú žiadne.

Naproti tomu s ojedinelou hmlou však počítať treba, a to najmä v údoliach počas ranných hodín. Na cestách preto jazdite opatrne.

Saharský prach nad Slovenskom

Ako sme informovali v tomto článku, už v priebehu pondelka sa nad naše územie saharský prach opäť vrátil. Vďačiť za to môžeme spomínanému veľmi teplému, pôvodom tropickému vzduchu, ktorý sa k nám dostáva od juhozápadu.

Od dnes, teda od utorka, bude množstvo prachu nad Slovenskom rásť. Najvyššiu prachovú záťaž možno očakávať práve dnes popoludní a k večeru, a to najmä na západe a strede územia.

Celkovo s prachom v ovzduší treba počítať až do noci z piatka na sobotu 13. apríla. Následne sa z nášho územia nakrátko vytratí, aby sa s príchodom tretieho aprílového týždňa znovu vrátil.

Naďalej bude mimoriadne teplo

Teploty šplhajúce sa k tridsiatke možno niekomu neprekážajú, ale treba si uvedomiť, že sa stále nachádzame len v prvej aprílovej dekáde. Pre toto obdobie sú typické teploty aj o viac, ako 15 stupňov nižšie.

Odchýlka popoludňajšej teploty od dlhodobého priemeru
Odchýlka popoludňajšej teploty od dlhodobého priemeru, meteologix.com

Utorkové denné maximálne teploty tak budú poriadne vysoko, a to v rozpätí od +23 °C do +28 °C. Veľmi teplo bude aj na horách. Vo výške okolo 1500 metrov nad morom vystúpi teplota na +15 °C.

Potrápi nás aj vietor. Ten bude spočiatku slabý, ale následne od západu sa na celom území rozfúka juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 3 až 10 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h).

Pozor aj na horách. Bude tam síce veľmi teplo, ale vo vysokých polohách sa očakáva prudký až búrlivý vietor.

Nárazy vetra v utorok popoludní
Nárazy vetra v utorok popoludní, imeteo.sk

Zmena počasia príde v stredu

To cez strednú Európu bude postupovať pomaly ďalej na východ zrážkovo nevýrazný studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad severnou Škandináviou a priľahlým Nórskym morom.

Zrážky sa síce vo veľkom množstve neočakávajú, ale teploty začnú pozvoľna klesať. O prudkom ochladení však nemôžeme hovoriť.

 

Podrobnejšie informácie nájdete na našom webe, konkrétne v sekcii predpoveď počasia. Tam sú pre vás k dispozícii dáta až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd