Aj v strede týždňa nás potrápia búrky. Pozrite sa, kde ich treba očakávať

Ľubomír Franko

V utorok sme na Slovensku pozorovali pokojné počasie. Zmena nastala až neskôr popoludní a večer, kedy búrky úradovali na západe Slovenska. Streda prinesie búrky opäť na mnohé miesta, no niektoré si budú môcť vydýchnuť.

V utorok búrky úradovali na mnohých miestach Európy. Najnebezpečnejšie prejavy priniesli najmä na východné pobrežie Jadranského mora. V Bosne a Hercegovine či v Srbsku padali veľké krúpy, o niečo severnejšie, v Slovinsku a v Taliansku, zas pozorovali extrémne zrážky.

Okrem krupobitia sa vyskytlo dokonca aj tornádo, ktoré sa vytvorilo v rakúskom Grazi. Búrkový systém, v rámci ktorého sa toto tornádo vytvorilo, sa následne presúval ďalej na severovýchod a neskôr večer zasiahol aj Slovensko. Zatiaľ čo u nás bol systém už pomerne slabý a veľa škôd nespôsobil, južne od nášho územia vyvracal stromy a priniesol aj záplavy či krupobitie.

 

Búrky nás zasiahnu aj v strede týždňa

Po prechode búrkového systému v utorok večer sa už aj v priebehu noci tvorili najmä na strednom Slovensku konvektívne prehánky. Tie priniesli do rána najmä výraznejšie zrážky. 

Tieto zrážky sa tvoria na rozpadávajúcom sa studenom fronte, ktorý sa bude naďalej rozpadávať, a to priamo nad naším územím. Tento proces bude trvať minimálne do štvrtku, čo bude mať zásadný vplyv na počasie u nás.

V priebehu stredy sa budú prehánky a dážď postupne formovať do búrok. Tie budú dopoludnia situované najmä na strednom Slovensku a v južnej polovici východného Slovenska.

Zrážky sa v stredu očakávajú najmä na strednom a východnom Slovensku
Zrážky sa v stredu očakávajú najmä na strednom a východnom Slovensku, iMeteo

Počas popoludnia budú naberať na intenzite a postupne sa „roztrúsia” naprieč celým stredným a východným Slovenskom. Na západnom Slovensku sa búrky očakávajú len ojedinele a tam si od nich môžu načas oddýchnuť.

Pozor najmä na prívalové zrážky

Stredajšie búrky sa budú pohybovať len veľmi pomaly. Budú krátko trvajúce a bude ich veľa, čo znamená, že ich hlavným sprievodným javom budú zrážky.

Na miestach, kde sa vyskytnú dlhotrvajúce búrky, sa môžu vyskytnúť lokálne záplavy.

 

Vlhkosti v ovzduší bude nad naším územím dostatok aj počas ďalších dní, minimálne do konca týždňa. Búrky tak budú na dennom poriadku a meniť sa bude len ich intenzita.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd