Ak uvidíte v prírode tento druh hmyzu, okamžite kontaktujte Štátnu ochranu prírody

Ak uvidíte v prírode tento druh hmyzu, okamžite kontaktujte Štátnu ochranu prírody
Dominik Cenkner

Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň ázijský bude v najbližšom čase zaznamenaný aj na Slovensku. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR preto prosí o spoluprácu pri jeho sledovaní.

Sršeň ázijský je invázny druh, ktorý bol do Európy zavlečený pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy. Prvýkrát ho podľa ŠOP spozorovali v juhozápadnom Francúzsku v roku 2004. Informuje o tom TASR.

„Druh prudko zvyšuje svoju populáciu a rýchlo sa šíri, najmä pozdĺž vodných tokov. V západnej Európe sa už niekoľko rokov úspešne rozmnožuje,“ uviedol úrad. Tvrdí, že na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol.

„Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania, dostupný na webstránke ŠOP SR,“ priblížili ochranári. Budú tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia.

 

Hrozba pre včelárov, rastliny, stromy i alergikov

Sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače, včelárov, ovocinárov a aj potenciálnu hrozbu pre alergikov. Napáda a živí sa včelami, ako aj ostatným hmyzom menším od neho, a znehodnocuje ovocie jeho požieraním, opísala ŠOP.

„Zaujímavosťou je, že stavia dve hniezda - jedno jarné menšie si stavia prezimovaná kráľovná a keď vychová dostatok robotníc, tak si postavia druhé, ktoré sa rýchlo rozrastá a je oveľa väčšie,“ informujú odborníci.

Poznávacím znamením je vchod zboku. Náš sršeň má vchod do hniezda zdola.

Sršeň ázijský je podľa ŠOP o niečo menší než jeho európsky príbuzný. Má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku.

Na Slovensku zaznamenali aj nebezpečného komára

Len pred pár dňami sme vás pritom informovali, že na našom území zaznamenali ázijského komára tigrovaného. Ide o jeden z najnebezpečnejších inváznych druhov komára, ktorý sa do kontinentálnej Európy dostal až z Ázie.

 

Tohto invázneho a mimoriadne nebezpečného komára na Slovensku potvrdilo Biomedicínske centrum (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV). Informovala o tom hovorkyňa SAV, Monika Tináková.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd