Na Slovensko sa dostal zabijacký typ komára. Hrozia choroby, ktoré nepoznáme. Vyčíňa tu aj vražedný sršeň

Na Slovensko sa dostal zabijacký typ komára. Hrozia choroby, ktoré nepoznáme. Vyčíňa tu aj vražedný sršeň
Veronika Salayová

Na Slovensko sa dostal veľmi nebezpečný typ komára, ktorý pôvodom pochádza z ďalekej Ázie. Môže prenášať choroby, ktoré u nás nepoznáme. Navyše v našej oblasti vyčíňa aj vražedný sršeň. 

Na našom území zaznamenali ázijského komára tigrovaného. Ide o jeden z najnebezpečnejších inváznych druhov komára, ktorý sa do kontinentálnej Európy dostal až z Ázie.

Tohto invázneho a mimoriadne nebezpečného komára na Slovensku potvrdilo Biomedicínske centrum (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV), informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

 

Najväčší zabijak ľudí

Tento komár je nebezpečný najmä tým, že prenáša choroby, ktoré na našom území nepoznáme. Tento invazívny druh prenáša až 22 rôznych vírusov, pričom viaceré z nich sú pre ľudí smrteľné. 

Medzi najnebezpečnejšie patria západonílsky vírus, ktorý na našom území už cirkuluje, no prenáša aj exotické vírusy ako sú dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. 

Zlou správou je, že ázijský komár tigrovaný je už na Slovensku usídlený. Treba sa preto pripraviť a podozrivé uštipnutie komárom netreba podceňovať a takéto na prvý pohľad nevinné uštipnutie môže byť aj smrteľné. Nie na darmo sa hovorí, že komár je najväčším zabijakom ľudí na svete

Možno ste to doteraz nevedeli, ale komár každoročne zabije pol milióna až 1 milión ľudí na celom svete, čo z neho robí najnebezpečnejšieho tvora pre ľudstvo. 

Aj vražedný sršeň v našej oblasti

Do Česka sa opäť dostal aj invazívny ázijský sršeň, ktorý ničí najmä včelstvá no je nebezpečný aj pre ľudí. Jeho výskyt v utorok potvrdila Agentúra ochrany prírody a krajiny (AOPK) ČR. 

 

Podľa Európskej únie ide o vysoko rizikový cudzokrajný druh, ktorý sa do susedného Česka a dostal v kamióne z Francúzska. Nazýva sa aj vražedný sršeň, pretože svojím jedom dokáže usmrtiť aj človeka, najmä ak je alergický. Predpokladá sa, že tento druh zabije každoročne iba v Japonsku asi 30 až 50 ľudí.

Ide o najväčší druh sršňa na svete s výraznou oranžovou hlavou a mohutným pruhovaným bruchom. Dosahuje dĺžku približne 5 centimetrov a jeho jed je veľmi silný. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd