Aktivita Slnka je mimoriadne vysoká. Nad Slovenskom sa tak môže opäť ukázať polárna žiara

Dominik Cenkner

Len vo štvrtok 2. mája vo večerných hodinách sa nad Slovenskom ukázala polárna žiara. Aktivita Slnka je aj naďalej vysoká, úkaz sa preto nad našim územím ukáže s veľkou pravdepodobnosťou opäť.

Na Slnku došlo pred niekoľkými dňami k výronu koronálnej hmoty, ktorá si to nasmerovala na zemský povrch. Nabité častice rozrušili geomagnetické pole Zeme vplyvom čoho došlo ku geomagnetickej búrke, ktorá mala intenzitu G2.

Vďaka nej sme si mohli vo štvrtok 2. mája nad našimi hlavami vychutnať krásny úkaz, ktorý sa viaže najmä do oblastí za polárnym kruhom.

Aktivita Slnka nám úkaz dopraje opäť

Slnečné erupcie neutíchli, takže v pondelok na úsvite dorazí k Zemi ďalší oblak častíc s vysokou energiou. Len za posledných 24 hodín došlo k dvom slnečným erupciám triedy X. Ide o najvyššiu možnú silu erupcie.

 

Zároveň to teda znamená, že oblak vysokoenergetických častích by mal podľa predpovede SpaceWeatherLive.com doraziť k Zemi v pondelok 6. mája za úsvitu.

V dôsledku toho sa vo vyšších zemepisných šírkach môže vytvoriť veľkolepá polárna žiara, ktorá sa môže objaviť aj na oblohe našej krajiny, pretože podľa predpovedí môže hodnota Kp indexu dosiahnuť silu 5 aj v stredných zemepisných šírkach.

Ako to však pri polárnych žiarach býva, ich predpoveď je veľmi náročná. Všetko sa môže v zlomku okamihu zmeniť. Odporúčame preto sledovať aktuálnu situáciu.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

V prípade, že sa vám podarí polárnu žiaru zachytiť, svoje zábery vo forme fotografie alebo videa nám neváhajte poslať. Spravil tak aj náš čitateľ Peter.

Jeho časozberné video, na ktorom vidieť okrem polárnej žiary aj UFO, v podobe druhého stupňa rakety Falcon 9 na obežnej dráhe vypúšťajúcej prebytočné palivo pred vstupom do atmosféry, môžete nájsť v úvode článku. Rovnako tak nám zaslal aj krásne fotografie.

 

Ako nám môžete svoje fotografie zaslať? Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Na vaše zábery sa už teraz tešíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd