AKTUALITA: Na severe bola vyhlásená KALAMITA. Zastavili vlaky a cesty sú takmer nezjazdné

AKTUALITA: Na severe bola vyhlásená KALAMITA. Zastavili vlaky a cesty sú takmer nezjazdné
Peter Minárik

Na severe Slovenska sa s pribúdajúcimi hodinami zhoršuje situácia. Vplyvom nepriaznivého počasia na severe vyhlásili kalamitný stupeň, avšak nie v dôsledku sneženia, ale v dôsledku mrznúceho dažďa, ktorého intenzita rastie.

Počasie na severe Slovenska prudko zhoršuje počasie. Ako sme informovali, tak vine je intenzívny mrznúci dážď. Najhoršia situácia je v oblasti Vysokých Tatier a vo väčšine Prešovského kraja. 

Tu sa totiž deje to, že na vlne teplotného rozhrania sa vo výškach dostal veľmi teplý vzduch. V nižších hladinách sa však stále nachádza studený vzduch. V Prešovskom kraji tak síce mrzne, ale vo výškach je teplejšie v dôsledku čoho vypadávajú kvapalné zrážky, ktoré však na zemi namŕzajú a vytvárajú výraznú vrstvu ľadu.

Takáto situácia sa očakáva aj v nadchádzajúcich hodinách. V Prešovskom kraji treba počítať s mrznúcim dažďom, ktorý môže vytvoriť až 5 cm vrstvu ľadu. Situácia sa však zhoršuje aj v Žilinskom kraji, kde husto sneží a hlásených je množstvo nehôd.

Zastavené vlaky, náhradná doprava nie je možná

Situáciu na cestách severného Slovenska sa z minúty na minútu zhoršuje. Zatiaľ čo v Prešovskom kraji väčšinu problémov spôsobuje mrznúci dážď, tak v Žilinskom kraji je to sneženie.

Od poludnia sa v Tatrách vyskytuje intenzívny mrznúci dážď. Cesty do Vysokých Tatier sú ťažko prejazdné až neprejazdné. Kritická situácia je na Tatranských elektrických železniciach - TEŽ a na Ozubnicovej železnici - OŽ, kde vrstva ľadu obalila elektrické vedenia. Od 14:45 sú z dôvodu nepriaznivého počasia zastavené všetky vlakové spojenia v oblasti Vysokých Tatier a mnohé obce sú doslova odrezané od sveta, keďže Železničná spoločnosť Slovensko nemôže realizovať ani náhradnú autobusovú dopravu z dôvodu nezjazdnosti ciest. Dopravu na OŽ obnovili krátko pred 16:00.

Vlaky na severe naberajú meškania v rádovo desiatkach minút. Ľad totiž obaľuje elektrické vedenia aj na hlavnej železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami. Cesty vyzerajú ako zrkadlo a zimná údržba je takmer nemožná. Posypový materiál totiž ďalší mrznúci dážď obaľuje do vrstvy ľadu. Mnohé cesty, najmä v kopcovitých terénoch sú ťažko prejazdné až neprejazdné a okrem zľadovatených ciest sú problémom aj konáre, ktoré padajú na cesty vplyvom ľadu.

Cesta zo Štrbského Plesa cez Tatranskú Štrbu, foto: Jana Chalúpková
Cesta zo Štrbského Plesa cez Tatranskú Štrbu, foto: Jana Chalúpková

Počasie spôsobilo množstvo nehôd

Na cestách severného Slovenska sa stalo mnoho nehôd. Na diaľnici D3 pri Čadci došlo k nehode kamiónu. Úsek polícia uzavrela, následkom čoho kolabuje doprava v Čadci a aj na hlavnom ťahu zo Žiliny do Čadce.

zastavená doprava v Svrčinovci, foto: Jakub Šimášek
zastavená doprava v Svrčinovci, foto: Jakub Šimášek

Nehody sa stali aj pred Hornou Štubňou smerom z Kremnice, na D1 pred Liptovským Hrádkom v smere z Liptovského Mikuláša, za Rajeckými Teplicami v smere do Porúbky, či v Žiline na Mostnej v smere na Nemocničnú.

Nebezpečná situácia je aj na hlavnom ťahu I/18 medzi Žilinou a Ružomberkom. Cesta je pokrytá vrstvou snehu a šmýka sa tu množstvo áut. Doprava je veľmi komplikovaná.

foto: Ako je na tom Strečno? Verejný dopravný infoservis
foto: Ako je na tom Strečno? Verejný dopravný infoservis

Slovenská správa ciest informuje, že horské priechody na území Slovenska sú zjazdné s prípadnými obmedzeniami. Povrch vozoviek HP je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Mokré sú HP Biela Hora, Dargov, Havran, Homôlka, Klenov, Kremnické Bane, Látky - Prašivá, Pezinská Baba, Príslop, Skýcov, Soroška, Šturec, Šútovce a Vyšehrad. Na HP Vrchslatina je poľadovica!

HP Príslop (cesta I/78) je uzavretý pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky. Cesta II/531 Muráň - Červená Skala je uzavretá pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky. Zľadovatený sneh do 2 cm sa miestami nachádza na ceste I/67 odb. Dedinky - Ostrá Skala a na niektorých cestách II. a III. triedy v okresoch Stará Ľubovňa a Poprad, 4 - 5 cm je na cestách III. triedy v obvode Haligovce, 5 - 10 cm na ceste II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves.

V najbližších hodinách rozhodne nepočítajte so zlepšením situácie. Zmenu prinesie až noc, kedy bude intenzita zrážok klesať. Viac o situácii na Slovensku nájdete online TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd