AKTUÁLNE: Búrky silnejú, prvá vlna zasiahla už aj Česko

AKTUÁLNE: Búrky silnejú, prvá vlna zasiahla už aj Česko
Ema Bazhaykin

V poobedných hodinách začali búrky naplno úradovať vo východnom Nemecku, teraz silnejú a prvá vlna silných búrok už postupuje nad Česko.

Ako sme očakávali, postupujúci studený front priniesol do Európy prvé búrky, ktoré sa v poobedných hodinách vytvorili v juhovýchodnom Nemecku a postupovali smerom k Česku. Búrky sa tvoria v teplom vzduchu na studenom fronte.

Zatiaľ čo búrky sa pohybujú ďalej smerom na severovýchod, postupne naberajú na sile a očakáva sa, že sa čoskoro budú formovať do búrkového systému.

Naplno by mali udrieť v centrálnom Česku aj poľskom pohraničí. Práve u našich susedov by mali byť búrky najsilnejšie a môžu prinášať aj nebezpečné sprievodné javy ako silný vietor či krupobitie.

 

Búrky už úradujú aj v Česku

Krátko pred 16:00 h už búrková línia naplno zasiahla aj západ Čiech. Búrka postupuje ďalej smerom na severovýchod.

Aktuálna búrková situácia v Nemecku a Česku k 17:30
Aktuálna búrková situácia v Nemecku a Česku k 17:30, zdroj: iMeteo

Behom hodiny tu udrelo vyše 350 bleskov, takže blesková aktivita zatiaľ nie je veľmi výrazná. Očakáva sa však, že s pribúdajúcimi hodinami bude intenzita búrok narastať a je možné, že dnešné podmienky budú priať aj vzniku superciel.

Českí meteorológovia vydali varovanie 1. a 2. stupňa pred búrkami, a to na západnom a strednom Česku. Búrky by následne vo večerných a nočných hodinách mali nad Moravou zoslabnúť.

Na našom území sa dnes ešte búrky neočakávajú, ale už v nedeľu s nimi musíme rátať aj my. Viac o nedeľných búrkach na Slovensku sa dočítate TU

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd