Na Slovensko dorazili búrky. Čoskoro príde k prudkej zmene, ktorá sa vám nebude páčiť

Peter Minárik

Počasie je od rána na Slovensku premenlivé, no stále veľmi teplé. V týchto chvíľach však začína nad naše územie postupovať front na ktorom sa dokonca tovria aj búrky, čo svedčí o tom, že sa blíži výrazná zmena počasia.

Rozlúčte sa s jarným počasím, ktoré naše územie sužovalo uplynulé dni a prinášalo teploty až okolo +15 °C. Práve v týchto chvíľach začína dochádzať k zmene, ktorá bude výrazná a zasiahne celé naše územie.

Výraznú zmenu počasia štartuje studený front, ktorý v týchto chvíľach prichádza nad naše územie a prináša prvé búrky do oblasti Záhoria. Postupne však búrky hrozia aj inde.

Tvoria sa búrky

Nad Slovensko začína postupovať studený front, ktorý oddeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty. Zatiaľ čo nad naše územie stále prúdi od juhozápadu až juhu teplejší vzduch, tak od severozápadu až severu sa tlačí studená vzduchová hmota a práve tento teplotný kontrast spôsobuje tvorbu búrok.  Počas búrok sa vyskytujú aj krúpy. Takéto padalo v obci Gbely

foto: čitateľ Mário, Gbely
foto: čitateľ Mário, Gbely

Prvé búrky sa začali tvoriť v rakúsko-česko-slovenskom pohraničnom trojuholníku a môžeme povedať, že búrky sú pomerne intenzívne. Intenzita bleskov totiž dosahuje až 5 úderov na km2.

Detekcia bleskov zaznamenala nad územím Česka už takmer 200 bleskov, pričom prvých 50 bleskov udrelo už aj na Slovensku. Búrky sa aktuálne tvoria predovšetkým na Záhorí.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Príde prudká zmena

V priebehu dnešného popoludnia a podvečera sa môžu búrky vyskytovať aj na ďalších miestach západného a severozápadného Slovenska. Nebezpečným sprievodným javom však bude len samotná elektrická aktivita.

Oveľa častejšie sa budú vyskytovať zrážky, ktoré naberú na intenzite v nočných hodinách, kedy nad Slovensko postúpi ďalšie zrážkové pole. Rozprší sa postupne na celom území, no začne sa prejavovať vpád chladného vzduchu, a tak začne klesať hranica sneženia.

Zajtrajší deň prinesie zmenu, ktorá sa mnohým nebude páčiť. Prudko sa ochladí a na severe sa postupne aj nižšie rozsneží. Čo očakávať počas víkendu si prečítajte na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd