AKTUÁLNE: Nad Slovenskom sa opäť ukázala polárna žiara

AKTUÁLNE: Nad Slovenskom sa opäť ukázala polárna žiara
Dominik Cenkner

Piatkový večer k nám okrem výdatných zrážok od západu priniesol ešte niečo. Nad Slovenskom sa totiž po čase opäť ukázala polárna žiara.

V piatok večer k nám dorazila ďalšia vlna pomerne výraznejších zrážok. Na väčšine západného a stredného Slovenska prší, ale na niektorých miestach sa vyskytuje aj sneženie.

Najmenej oblačnosti prevláda nad východným Slovenskom a práve tu si mohli, a podľa všetkého ešte stále môžu vychutnávať, aj pohľad na nádherné nebeské divadlo v podobe polárnej žiary.

 

Polárna žiara sa očakávala, ale...

To, že by sa nad Slovenskom mala ukázať polárna žiara, naznačovali predpovedné modely už v podvečerných hodinách. Situácia však bola veľmi neistá.

Problém predstavovala oblačnosť, ktorá na väčšine územia prevládala. Rovnako tiež istá rozpoltenosť v jednotlivých ukazovateľoch. Kým KP Index a ďalšie hodnoty boli priaznivé, magnetogram vo švédskej Kirune nevykazoval žiadne možnosti na polárnu žiaru.

Príroda a vesmír nám tak opäť raz ukázali svoju silu a z polárnej žiary sa obyvatelia na Slovensku predsa len mohli tešiť. Najväčšie šťastie mali tí na východe krajiny.

Kde pozorovali polárnu žiaru?

Polárnu žiaru zachytili webkamery v obci Stanča v okrese Trebišov, či v Debradi v okrese Košice-okolie. Pozorovali ju však aj samotní obyvatelia.

Tým sa ju podarilo zachytiť z Prešova, Plechotíc, Poproče a ďalších miest.

Polárna žiara nad obcou Plechotice
Polárna žiara nad obcou Plechotice, MonnaPhotography

Geomagnetická búrka navyše silnie. Je preto pravdepodobné, že ešte bude možnosť pozorovať polárnu žiaru a zrejme aj silnejšiu. 

Dnešok však ukázal, že nič nie je isté. Môžeme preto vychádzať len z aktuálne dostupných informácií.

O polárnej žiare

Polárna žiara, známa aj ako aurora borealis, je úchvatný prírodný fenomén, ktorý láka pozorovateľov z celého sveta. Táto nebeská show sa vyskytuje prevažne v arktických a subarktických oblastiach, vďaka čomu je na Slovensku pomerne vzácna. No napriek tomu sa občas stane, že sa nad našimi hlavami rozžiari táto farebná hra svetla.

 

Polárna žiara je výsledkom zrážky nabitých častíc zo slnečného vetra s molekulami a atómami v hornej vrstve atmosféry Zeme (termosféra a exosféra). Tieto častice, hlavne elektróny, ale aj protóny, alfa-častice a ťažšie ióny, sú unášané slnečným vetrom a priťahuje ich magnetické pole Zeme.

 

V oblastiach okolo pólov, kde je magnetické pole Zeme najslabšie, tieto častice prenikajú do atmosféry a excitujú tam atómy a molekuly. Pri deexcitácii týchto atómov a molekúl sa uvoľňuje energia vo forme svetla, čím vzniká polárna žiara.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd