Hustý dážď, ale aj sneženie. Počasie spôsobuje problémy na cestách

Dominik Cenkner

Ak ste v dnešný piatkový večer na cestách, tak sa majte na pozore. Počasie totiž spôsobuje problémy na viacerých úsekoch. Pozor si musíte dať nielen na hustý dážď, ale aj sneženie.

Už počas dnešného dňa sa na našom území vyskytovali početné prehánky, z ktorých niektoré boli aj výraznejšie. Dokonca išlo o bleskovo aktívne prehánky. Výrazné búrky sa však nevyskytli a udrelo len zopár bleskov. Vzhľadom k tomu, že vo výškach je pomerne chladno, tak sa v niektorých oblastiach vyskytli aj krúpky.

Teraz k nám dorazila ďalšia vlna pomerne výraznejších zrážok. Na väčšine západného a stredného Slovenska prší, ale na niektorých miestach sa vyskytuje aj sneženie.

 

Vodiči, na cestách si dajte pozor

Vodiči informujú o tom, že za Lozornom v smere do Jablonového sa pri ceste pasie vysoká zver. Upozorňujú tiež na hustý dážď.

Iné problémy zasa majú tí, ktorí cestujú cez horské priechody. Na Donovaloch totižto husto sneží.

Snehové zrážky sa vyskytujú najmä v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Deje sa tak aj mimo hôr.

Chladné počasie bude pokračovať

Najbližší víkend bude naďalej sychravý a chladný. Najviac zrážok by malo spadnúť v oblasti severozápadného a severného Slovenska, kde sa očakáva od 10 do 20 mm zrážok.

Za studeným frontom k nám okolo tlakovej níže začne už počas noci prúdiť ešte chladnejší vzduch. Možno preto počítať s ďalším ochladením.

Hranica sneženia by sa tak mala postupne znížiť z aktuálnych 900 až 1000 m n.m. na približne 500 až 700 m n.m. Predovšetkým zrána však môže hranica sneženia ležať aj nižšie.

Znamená to teda, že ďalšie zrážky prinesú snehové vločky aj do ďalších obývaných oblastí predovšetkým na severe Slovenska. Komplikácie môžu prísť predovšetkým v raných hodinách, kedy bude chladno, na severe aj mrazivo a hranica sneženia bude ležať nízko.

 

Vytvoriť sa totiž môže slabý poprašok snehu a ten predstavuje potencionálne problémy predovšetkým pre dopravu. Ak ste už prezuli na letné pneumatiky, tak jazdite obzvlášť opatrne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd