AKTUÁLNE: Prach zo Sahary nad naším územím vytvára zaujímavú oblačnosť. V posledných rokoch je ho stále viac

AKTUÁLNE: Prach zo Sahary nad naším územím vytvára zaujímavú oblačnosť. V posledných rokoch je ho stále viac
Dominik Cenkner

Počasie na Slovensku v týchto dňoch ovplyvňuje prílev veľmi teplého vzduchu od juhu. Okrem teplého počasia nám to prináša aj zaujímavé nebeské divadlo. Až zo Sahary k nám totiž prúdi aj prach, ktorý aj nad našim územím vytvára zaujímavú oblačnosť.

Dokazujú to aj aktuálne družicové zábery z piatkového dopoludnia. Prakticky nad celým územím možno pozorovať zaujímavú, vločkovitú oblačnosť. 

Pri pohľade na družicové zábery môžeme pozorovať, že saharský prach vytvára zaujímavú oblačnosť. Tým, že sú prítomne prachové častice vysoko v atmosfére, tieto častice vytvárajú kondenzačné jadrá a potom vzniká takáto vločkovitá štruktúra.

Družicový pohľad na zaujímavý typ oblačnosti
Družicový pohľad na zaujímavý typ oblačnosti, shmu.sk

Saharský prach pritom nad naším územím pozorujeme už niekoľko dní. Práve dnes sa však očakávajú najvyššie koncentrácie prachu.

Dokonca v priebehu dnešného dňa nie je vylúčené, že dôjde k tzv. suchému padaniu. Obvykle totiž čiastočky prachu padajú spolu so zrážkami, ktoré sa dnes očakávajú na viacerých miestach. V prípade spomínanej vyššej koncentrácie však môžu čiastočky padať z oblohy aj samé.

 

Ak sa tak stane, pôjde o veľmi jemné padanie prachu. Mnohí z nás to preto ani nepocítia. 

Prach zo Sahary je u nás stále častejšie

„Podľa novej vedeckej štúdie, ktorá sa zaoberala výskytom saharského prachu v Karpatskej kotline sa počet a aj intenzita takýchto prípadov v posledných rokoch výrazne zvýšili,“ informuje o tom web Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Jedna z najnovších vedeckých štúdií, Varga et al., z roku 2023, skúmala výskyt saharského prachu v Karpatskej kotline. Práve severná časť skúmanej lokality zahŕňa aj Slovensko, a to konkrétne jeho južné oblasti.

„Na obr. 1 vidíme graf znázorňujúci počet prípadov výskytu saharského prachu v Karpatskej kotline. Ide o tzv. udalosti saharských prachových búrok spracované na základe špecifického metodického postupu. Výrazný sklon prerušovanej čiary lineárneho trendu jasne indikuje pozoruhodný stúpajúci trend prípadov výskytu prachu zo Sahary v Karpatskej kotline,“ informuje štúdia, ktorú cituje SHMÚ.

Počet prípadov výskytu saharského prachu v Karpatskej kotline
Počet prípadov výskytu saharského prachu v Karpatskej kotline, shmu.sk podľa údajov Varga et. al., 2023

Z grafu vyplýva, že za posledných 10 rokov (2013-2023) sa priemerne prach zo Sahary u nás vyskytol 11x za rok. Kedysi, medzi rokmi 1979 až 2010, to bolo len približne 4x za rok.

„Pravdepodobnou príčinou vyššie spomenutých vedeckých zistení je prebiehajúca antropogénne zapríčinená zmena klímy, ktorá je hnacou silou zmeny v atmosférických transportných procesoch. Jedným z prejavov zmeny klímy je rýchlejšie otepľovanie Arktídy (tzv. Arktické zosilnenie) v porovnaní s južnejšie sa nachádzajúcimi oblasťami severnej pologule. Tento priestorovo diferencovaný nárast teploty má za následok klesajúci teplotný rozdiel medzi vyššími a nižšími zemepisnými šírkami. Zníženie tohto teplotného kontrastu má za následok slabnutie západného prenosu vzduchových hmôt a vyššiu pravdepodobnosť meriadionálnej t. j. severo – južnej zložky veľkopriestorového prúdenia vzduchu,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

Dokedy sa u nás bude vyskytovať prach zo Sahary?

Koncentrácie saharského prachu v našom ovzduší sa očakávajú ešte niekoľko dní. Podľa predpovedných modelov s ním treba počítať minimálne do noci z utorka na stredu 6. marca.

 

Následne sa prach zo Sahary opäť stiahne do južnejších oblastí Európy. Je však isté, že tento rok ho ešte určite privítame aj v našej oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd