AKTUÁLNE: Prvé búrky už vznikajú. Budú sa zhlukovať do búrkového systému

AKTUÁLNE: Prvé búrky už vznikajú. Budú sa zhlukovať do búrkového systému
Veronika Salayová

Vo východnom Nemecku už vznikajú prvé búrky, ktoré sa čoskoro budú zhlukovať do búrkového systému. Búrky sa o pár hodín naplno rozbehnú aj naprieč Českom. 

Postupujúci studený front už prináša do Európy prvé búrky, ktoré sa tvoria v juhovýchodnom Nemecku a postupujú smerom k Česku. Búrky sa tvoria v teplom vzduchu na studenom fronte.

V najbližších hodinách sa budú pohybovať prevažne severovýchodným smerom, budú naberať na sile a v najbližších hodinách ešte zmohutnejú. Dnešné búrky budú prichádzať v jednotlivých vlnách.

Búrky ešte naberú na sile a hrozia aj supercely 

Zatiaľ blesková aktivita nie je veľmi výrazná, ale to sa s pribúdajúcimi hodinami zmení, rovnako tak aj intenzita dnešných búrok. Dnešné podmienky budú priať aj vzniku superciel.

poloha bleskových výbojov v sobotu o 15.00 h
poloha bleskových výbojov v sobotu o 15.00 h, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Tie ak vzniknú, by mali byť skôr slabšie, no aj napriek tomu ide o nebezpečný typ búrky, ktorá môže priniesť prívalové silné dažde, väčšie krúpy a veľmi silné nárazy.

V Nemecku už búrky supercelárneho charakteru vznikli, ale pomerne rýchlo aj zoslabli. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody ani krúpy v dôsledku týchto superciel. 

Vznikne búrkový systém a ten postúpi do Čiech

V podvečerných hodinách sa budú búrky viazať do búrkového systému, ktorý postúpi nad centrálne Česko. Práve u našich susedov by mali byť búrky najsilnejšie a môžu prinášať aj nebezpečné sprievodné javy ako silný vietor či krupobitie. 

Českí meteorológovia vydali varovanie 1. a 2. stupňa pred búrkami, a to na západnom a strednom Česku. Búrky by následne vo večerných a nočných hodinách mali nad Moravou zoslabnúť.

 

Na našom území sa dnes ešte búrky neočakávajú, ale už v nedeľu s nimi musíme rátať aj my. Viac o nedeľných búrkach na Slovensku sa dočítate TU

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd