AKTUÁLNE: Rumunskom otriaslo silné zemetrasenie. Otrasy pocítili aj pri slovenských hraniciach

Veronika Salayová

Týždeň po ničivom zemetrasení sa silno chveje zem aj v neďalekom Rumunsku. V pondelok poobede sa objavilo pomerne silné zemetrasenie o sile 5,2 magnitúdy.

Ubehol presne týždeň od sérii veľmi silných zemetrasení v Turecku, ktoré dosiahli silu až 7,8 magnitúdy. Svet ostal doslova šokovaný z množstva škôd a hlavne z počtu obetí, ktoré sa počítajú v tisíckach.

V pondelok sa počet obetí vyšplhal na viac ako 36 000 a tento počet ani po týždni nie je konečný a zrejme ešte prudko porastie. Šéf humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths uviedol, že očakáva, že konečný počet obetí sa minimálne zdvojnásobí.

Zemetrasenie pocítili v okruhu 600 km

Dnes o 15.28 hod. však aj Rumunsko zasiahlo pomerne silné zemetrasenie. Podľa EMSC zemetrasenie dosiahlo silu 5,2 magnitúdy a jeho epicentrum bolo v obývanej oblasti.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo  8 km od mesta Runcu s počtom obyvateľov približne 5 700 a 74 km od mesta Drobeta-Turnu Severin s počtom obyvateľov 102 000. Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 15 km.

Otrasy boli zaznamenané až 600 km od epicentra, a dokonca ich pocítili aj na ukrajinsko-slovenských hraniciach. 

Zdroj: EMSC
Zdroj: EMSC

Otrasy bolo cítiť aj vo všetkých okolitých štátoch Rumunska, pričom najviac svedectiev a hlásení bolo v okruhu 200 km od epicentra. 

Svedkovia opísali zemetrasenie ako silné chvenie. Ľudia okamžite vyšli do ulíc a väčšina z nich mala obavy, najmä po tom, ako nedávne zemetrasenie ovplyvnilo Turecko a Sýriu. 

Zatiaľ nie sú hlásené žiadne bezprostredné škody ani prípadné zranenia či úmrtia vzhľadom na to, že k zemetraseniu došlo len nedávno. V prípade nových informácií budeme správu aktualizovať. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd