AKTUÁLNE: Sneženie sa v noci zmení na dážď. No postupne začne opäť snežiť a zasype aj západ

AKTUÁLNE: Sneženie sa v noci zmení na dážď. No postupne začne opäť snežiť a zasype aj západ
Peter Minárik

Na viacerých miestach nášho územia aktuálne sneží, no v oblasti západného Slovenska sa vyskytuje aj dážď. Ten sa postupne rozšíri nad ďalšie časti Slovenska, ale len na pár hodín. Cez víkend sa vráti do našej oblasti sneženie a spolu s ním aj ochladenie.

Sneženie začína na našom území spôsobovať dopravné komplikácie. Sneží na viacerých miestach, no predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, pričom najintenzívnejšie sneženie sa vyskytuje na juhu.

Na západnom Slovensku nám v týchto chvíľach aj prší a v priebehu nadchádzajúcej noci sa dážď bude rozširovať aj do regiónov, kde aktuálne sneží.

Piatok by mal byť upršaný, no v niektorých oblastiach aj zasnežený. Dážď sa však v piatok večer začne opäť meniť na sneženie a medzi prvými mestami, kde sa dážď zmení na sneženie, je Bratislava, ktorú čaká prvá výraznejšia snehová nádielka tejto sezóny.

Sneženie sa zmení na dážď

Počas noci sa nad naše územie začne nasúvať frontálne rozhranie, vplyvom čoho sa do našej oblasti začne od juhu natláčať teplejší, pôvodom tropický vzduch. Teploty začnú ako prvé stúpať vo výškach, čo so sebou bude niesť prechod snehového skupenstva na kvapalné.

Počas noci sa sneženie postupne na viacerých miestach zmení na dážď a tento prechod bude nebezpečný. Pri zmene skupenstva totiž hrozí aj mrznúci dážď, ktorý môže na cestách vytvárať nebezpečnú poľadovicu.

Počas piatka bude teplotné rozhranie prechádzať priamo cez naše územie, čo zapríčiní, že na väčšine územia bude pršať, no vo väčšine Žilinského a Prešovského kraja bude aj naďalej snežiť Zaujímavá situácia bude na Záhorí. Tu by malo pršať, ale na severe Záhoria a v oblasti Myjavy by malo snežiť. Snehová kalamita tak bude doslova za bránami. Problémy v súvislosti so snehom očakávajú na Morave aj v Rakúsku. Počas noci na sobotu sa však začne ochladzovať aj na západe.

Prvý sneh príde do Bratislavy

V noci z piatka na sobotu sa bude od západu až severozápadu opäť ochladzovať a dážď tak začne prechádzať do sneženia. Už v sobotu ráno bude snežiť na väčšine Záhoria a na severozápade. Medzi prvými mestami, kde začne snežiť, bude prekvapivo Bratislava.

V sobotu ráno sa tak Záhorie a Bratislava zobudia do zasneženého rána a počas soboty sa bude sneženie opäť rozširovať cez západ smerom nad väčšinu Slovenska. Sobota tak prinesie ďalšiu snehovú nádielku a problémy.

Mapy a detailnejší opis toho, čo nás čaká, nájdete na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd