MAPA: Bratislavu a západ čaká PRVÉ VÝRAZNÉ SNEŽENIE. Pozrite si, čo očakávať

MAPA: Bratislavu a západ čaká PRVÉ VÝRAZNÉ SNEŽENIE. Pozrite si, čo očakávať
Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách čaká Slovensko mimoriadne pestré počasie. Sneženie sa zmení v noci na väčšine územia na dážď, no v priebehu piatkového večera začne opäť snežiť a prvým mestom, kde bude snežiť, bude patriť Bratislava.

Priniesli sme vám už sériu článkov o tom, aké mimoriadne pestré počasie nás v nadchádzajúcich hodinách čaká. Počasie totiž ovplyvňuje teplotné rozhranie, ktoré v noci nad naše územie vtiahne veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch od juhu, ktorý spôsobí zmenu skupenstva zo snehového na kvapalné.

Pri tejto zmene hrozí aj výskyt poľadovice. Pršať však nebude všade. Hranica medzi snehom a dažďom sa bude tiahnuť od česko-slovenského pohraničia cez Myjavu, Považie nad Žilinský a Prešovský kraj. Severne od tejto hranice bude snežiť a južne od nej bude pršať.

Takto to bude vyzerať až do zajtrajšieho večera. To, kde bude snežiť, je pekne vyznačené na nižšie priloženej mape. Sneženie teda čaká najmä sever a taktiež okolité krajiny, kde sa musia pripraviť na snehovú kalamitu.

očakávaný charakter počasia
očakávaný charakter počasia

Dážď sa opäť zmení na sneh

Počas noci z piatka na sobotu sa však od západu začne na našom území opäť ochladzovať a kvapalné zrážky sa zmenia na snehové. Medzi prvé oblasti, kde sa dážď zmení na sneženie, bude Záhorie a Bratislava.

Tu by už okolo polnoci malo začať snežiť. Sobotňajšie ráno bude zasnežené v Žilinskom, v Prešovskom, v časti Trenčianskeho kraja, a aj v Bratislave a na Záhorí. Studený vzduch zatiaľ bude držať masív Malých Karpát.

V sobotu popoludní sa studený vzduch začne dostávať aj nad ďalšie okresy nášho územia a postupne sa rozsneží na celom území. Najvýdatnejšie však počas celej soboty bude snežiť na severe a na krajnom západe. Záhorie a Bratislava sa môžu tešiť na výraznú snehovú nádielku.

Prvé výdatné sneženie v Bratislave

Bratislavu a Záhorie tak čaká prvá výraznejšia snehová nádielka. Podľa aktuálnych výstupov numerických modelov to vyzerá tak, že už v sobotu ráno bude na Záhorí a v Bratislave ležať niekoľko centimetrov snehu.

Počas soboty bude snehová pokrývka ďalej pribúdať. Detailný model ICON-DE očakáva, že na krajnom západe môže do sobotňajšieho večera napadnúť až okolo 15 cm čerstvého snehu.

očakávaný výskyt nového snehu do soboty 16:00
očakávaný výskyt nového snehu do soboty 16:00

Západné Slovensko sa tak dočká po niekoľkých vlnách dažďa snehu, ktorý zasype najmä Bratislavu a Záhorie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd