AKTUÁLNE: Teploty na Slovensku prekvapujú. Na východe sa šplhajú blízko k +20 °C

AKTUÁLNE: Teploty na Slovensku prekvapujú. Na východe sa šplhajú blízko k +20 °C
Veronika Salayová

Posledný februárový pondelok prináša do našej oblasti vysoké teploty, ktoré sa najmä na východe Slovenska šplhajú až prekvapivo vysoko. 

Pondelok je na východnom Slovensku o niečo teplejšie ako na západe. V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu zasahujúcej zo severnej Európy až nad Stredomorie sa nad východnými Karpatmi rozpadáva studený front a postupne začne prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu. 

Kolísavý frontálny systém, ktorý spôsobil víkendové daždivé počasie, konečne opúšťa našu oblasť a nad nami sa už dostávajú suchšie vzduchové masy. 

Dnešné teploty sa tak na Slovensku dvíhajú vysoko, a to najmä na východe, kde je zvyčajne chladnejšie ako na juhozápade Slovenska, ktoré patrí medzi najteplejšiu oblasť na našom území. 

 

Počasie sa na strednom Slovensku v dôsledku zrážok a pretrvávajúcej oblačnosti otepľuje pomalšie, no stále je v tomto období oveľa teplejšie ako zvyčajne.

Teploty stúpajú naozaj vysoko

Už o 13.00 hod. sa teplota v Orechovej v okrese Sobrance vyšplhala na +17,9 °C, no po 14.00 hod. teplota prekvapila ešte viac. Ručička teplomera ukázala v Orechovej teplotu +18,1 °C. 

Veľmi teplo bolo napríklad aj v lokalite Vysoká nad Uhom s teplotou +17,2 °C alebo v Michalovciach, kde teplomer o 15.00 hod. ukázal hodnotu príjemných +17,1 °C.

Avšak najteplejšie v rámci Slovenska je dnes o 15.00 hod. v Somotore, kde ručička teplomera zaznamenala teplotu až +18,6 °C

 

Dnes napríklad magickú hranicu +20 °C prekročili na viacerých miestach aj naši južní susedia. Na tejto mape je zároveň pekne vidieť teplotné rozhranie, ktoré sa tiahne aj smerom na východ Slovenska. 

dnešné maximá o 13.00 hod. v Maďarsku
dnešné maximá o 13.00 hod. v Maďarsku, Idókép

Tento trend otepľovania bude pokračovať aj v ďalších dňoch na našom území. Záver februára a prelom mesiacov bude nadpriemerne teplý a február sa tak zapíše do histórie ako najteplejší február na Slovensku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd