AKTUÁLNE: Začína snežiť! Počas dňa naberie sneženie na intenzite a v TÝCHTO oblastiach napadne až 30 cm

AKTUÁLNE: Začína snežiť! Počas dňa naberie sneženie na intenzite a v TÝCHTO oblastiach napadne až 30 cm
Peter Minárik

V niektorých oblastiach nášho územia začína snežiť a treba sa pripraviť na to, že sneženie bude čoraz intenzívnejšie. Do večerných hodín by mohlo napadnúť až 30 cm čerstvého snehu, ale to sa nebude týkať celého územia.

Na našom území sa začalo zhoršovať počasie. Na vine je tlaková níž s menom Zoltan, ktorá sa presúva cez Škandináviu smerom nad Pobaltie a až do Vianoc bude vo výraznej miere ovplyvňovať počasie na našom území.

V Európe už začína silnieť vietor, ktorý prinesie najväčšie komplikácie dnešného dňa, no na našom území sa očakáva trošku iná situácia.

Keďže sa nachádzame v chladnejšom vzduchu, tak na severe sa začína objavovať sneženie. To v priebehu dnešného popoludnia naberie na intenzite a začne vo výraznejšej miere ovplyvňovať počasie na Slovensku.

Snežiť bude najmä na severe

Frontálny systém, ktorý nás aktuálne ovplyvňuje prináša od ranných hodín na Slovensko dážď. Na severe, napríklad v Liesku, či v Poprade sneží, no teploty sa pohybujú medzi +1 až +2 °C. Sneženie je však výsadou polôh nad 500 metrov a tak to aj zostane.

V nižších oblastiach severného Slovenska bude počas dnešného dňa pršať, no vo vyšších polohách začne intenzívnejšie snežiť, pričom popoludní bude snehová pokrývka pribúdať pomerne rýchlo. S rozsiahlymi dopravnými komplikáciami počítajte predovšetkým na horských priechodoch.

Napadnúť môže až 30 cm

To, že sa sneženie očakáva predovšetkým vo vyšších oblastiach vidieť aj na mape očakávaných zrážkových úhrnov za dnešný deň. Napadnúť by malo prevažne do 20 cm nového snehu, avšak najmä v oblasti Malej a Veľkej Fatry, či v oblasti Nízkych Tatier napadne až do 30 cm snehu.

očakávané snehové úhrny
očakávané snehové úhrny

Intenzita sneženia bude najvýraznejšia medzi 17:00 až 22:00, kedy môže sneh pribúdať s rýchlosťou až 5 cm na hodinu. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo na severe bude snežiť, tak na západe sa popoludní môžu objaviť búrky.

Ak sa tak dnes plánujete presúvať cez horské priechody, tak si dajte veľký pozor. Najmä popoludní začne sneženie komplikovať dopravu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd