Alergici, pozor! S vysokými teplotami stúpa množstvo peľu v ovzduší. TERAZ nastupuje silný alergén

Alergici, pozor! S vysokými teplotami stúpa množstvo peľu v ovzduší. TERAZ nastupuje silný alergén
Veronika Salayová

Krásne a slnečné počasia so sebou prináša aj jednu veľkú nepríjemnosť, ktorú si uvedomujú najmä silní alergici. A práve teraz nastupuje silný alergén! 

Na Slovensku aktuálne prevláda krásne jarné počasie s vysokými teplotami. Takéto počasie mnohých teší, no sú medzi nami aj takí, ktorí v týchto dňoch doslova trpia.

Naplno sa totiž rozbieha peľová sezóna, čo je nočnou morou najmä pre alergikov, ktorých nie je málo. Pre nich je napríklad jarná turistika nočnou morou.

Nastupuje silný alergén − peľ brezy

Úrad verejného zdravotníctva informuje, že práve teraz nastupuje silný alergén, a to peľ brezy. Peľová sezóna brezy sa už naplno rozbehla skoro na celom území Slovenska. Peľ brezy bude v najbližších týždňoch najsilnejším a najvýznamnejším alergénom.

 

Monitorovacia stanica zaznamenala tento týždeň v Žiline 668 peľových zŕn v mvzduchu, v Trnave 528 , v Bratislave 440, v Nitre 365 a v Banskej Bystrici 66 peľových zŕn  v mvzduchu. Jedine v Košiciach zatiaľ peľ brezy nedosiahol alergiologicky významnú dennú koncentráciu, uvádza Peľové spravodajstvo.

S peľom liesky a jelše sa stretneme už len ojedinele, takže tí, ktorí sú alergickí práve na peľ lieky a jelše, si môžu vydýchnuť. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vo vyšších koncentráciách môžu vyskytnúť už len na severnom, strednom a časti východného Slovenska. 

Nasledujúce dni stúpnu aj denné koncentrácie peľu javora, hrabu, duba a jaseňa. Oteplenie, dostatok vlahy, slnečného svitu a vietor prinesú so sebou aj nárast denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší.  

Aktuálne alergény v ovzduší

Čo sa týka aktuálnych najvýznamnejší alergénov v ovzduší, tak sú to pele drevín ako jelša, lieska, breza, cyprusovité a tisovité dreviny, jaseň, javor, topoľ, brest, vŕba, buk, dub a hrab.

 

Za aktuálnu veľkú koncentráciu peľových zŕn v ovzduší môže najmä výrazné oteplenie, ktoré zapríčinilo kvitnutie veľkého množstva kvetín a stromov. Do konca týždňa sa zrážky na našom území neočakávajú, čo taktiež spôsobí, že peľ ostáva v ovzduší dlhšie. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou.

Dlhodobé štúdie ukazujú, že množstvo peľu v Európe neustále rastie. Predpokladá sa, že nárast súvisí okrem iného so stúpajúcou koncentráciou CO2. Štúdie zo skleníkov ukazujú, že rastliny uvoľňujú viac peľu, keď sa zvyšuje koncentrácia CO2.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd