Arabský polostrov zasiahli výdatné zrážky. Pod vodou skončil aj Dubaj, z regiónu hlásia množstvo obetí

Dominik Cenkner

Spojené arabské emiráty, ale aj Omán zasiahli v utorok intenzívne búrky. Tie boli sprevádzané výdatnými zrážkami, ktoré spôsobili bleskové povodne. V oboch krajinách zomrela dvadsiatka ľudí, úrady teraz riešia následky.

Úrady v Spojených arabských emirátoch v stredu odstraňovali následky vyčíňania počasia po tom, ako pri zriedkavej prívalovej búrke zahynul najmenej jeden človek a boli poškodené domy a podniky. Rozsah škôd nebol bezprostredne jasný, keďže záchranári sa snažili odčerpať vodu zo zaplavených ciest po celej krajine niekoľko hodín po tom, ako v utorok neskoro večer ustali silné dažde.

Podľa národného meteorologického centra v Spojených arabských emirátoch (SAE) spadlo za menej ako 24 hodín v meste Al Ain na hranici medzi SAE a Ománom rekordných 254 mm zrážok. Bolo to najviac od začiatku záznamov v roku 1949, teda ešte pred vznikom SAE v roku 1971.

V SAE chýba veľká časť potrebnej odvodňovacej infraštruktúry na zvládnutie silných dažďov. Nie je zriedkavé, že počas dlhších období dažďov sú cesty čiastočne zaplavené pod vodou. Zvyčajne prší len niekoľkokrát do roka.

 

Zablokované cesty a ohromené letisko

Vplyv silného dažďa sa prejavil aj v stredu, keď boli zablokované cesty a vážne narušené lety. Spoločnosť Emirates, jedna z najväčších medzinárodných leteckých spoločností na svete, zastavila odbavovanie cestujúcich odlietajúcich z Dubaja až do polnoci. Spoločnosť Flydubai, ktorá ráno čiastočne obnovila lety, uviedla, že prevádzka sa vráti do normálu až po polnoci.

Medzitým nízkonákladový dopravca Air Arabia (AIRA.DU) pozastavil odbavovanie na lety do a zo Šardžá až do štvrtkovej polnoci. Jeden z turistov, 39-ročný Kanish Kumar Deb Barman uviedol, že spolu s manželkou uviazol na dubajskom letisku približne od štvrtej hodiny ráno, keď jeho let z Paríža pristál s meškaním a zmeškal ďalší let do Kalkaty v Indii.

„Ľudia na letisku sa len tak povaľujú. Nie je tu dostatok sedadiel a stoličiek, aby si mohli sadnúť. Sedia na zemi,“ povedal v stredu popoludní agentúre Reuters, keď čakal na nástup do najbližšieho voľného letu. Medzinárodné letisko v Dubaji, jedno z najrušnejších na svete, po utíchnutí búrky uviedlo, že silný dážď spôsobil značné poruchy, pričom lety meškali a boli odklonené, a odporučilo cestujúcim v Dubaji, aby na letisko necestovali.

„Usilovne pracujeme na čo najrýchlejšom obnovení prevádzky vo veľmi náročných podmienkach,“ napísalo letisko na X.

Niektoré zahraničné letecké spoločnosti zrušili lety do Dubaja. Dubajská vláda nariadila školám, aby vo štvrtok pokračovali vo vyučovaní online, zatiaľ čo záchranári odstraňovali z ulíc trosky vrátane stromov a balkónového nábytku.

Pod vodou sa ocitli aj ťavy

Miestne médiá a príspevky na sociálnych sieťach ukazovali značné škody v celej krajine vrátane zrútených ciest a zaplavených domov. Pod vodou sa dokonca ocitli aj ťavy.

Oficiálne mediálne úrady federálnej vlády a Dubaja a Abú Zabí bezprostredne neodpovedali na e-mailovú otázku agentúry Reuters o rozsahu alebo nákladoch na škody spôsobené búrkou. Vieme však, že v utorok ráno zahynul starší emirátsky muž vo veku 70 rokov, keď jeho vozidlo zachytili bleskové záplavy v emiráte Ras Al Khaimah na severe krajiny.

Podľa ománskych médií, ktoré zverejnili zábery zaplavených obcí, v susednom Ománe zahynulo po troch po sebe nasledujúcich dňoch prudkých dažďov 19 ľudí vrátane školákov. V priebehu stredy sa navyše v Ománe vyskytovali ďalšie zrážky.

Za to v Dubaji bola obloha jasná a v niektorých oblastiach boli cesty pokojné po tom, čo vláda nariadila svojim zamestnancom a všetkým školám pracovať na diaľku už druhý deň po sebe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd