Astronómovia opísali výnimočnú hviezdu. Vznikla procesom, ktorým iné zanikajú

Dominik Cenkner

Nemecká astronómka Lidia Oskinová z Postupimi opísala pozoruhodný kozmický objekt, ktorý môže byť dokonca úplne novým druhom hviezdy. Zaujímavý je najmä proces jej vzniku.

Všetko začalo ešte v roku 2019 kedy medzi astronómmi vzbudila veľkú pozornosť sústava s označením IRAS 00500+6713. Lidia Oskinová sa domnieva, že táto hviezda sa zrodila spojením dvoch bielych trpaslíkov.

Tento proces však bol až doteraz spojovaný s koncom hviezd a nie ich začiatkom. Vyplýva to z článku, ktorý vyšiel v odbornom časopise Astronomy & Astrophysics.

Neobvyklý kozmický objekt znovu ukázal, že sa vo vesmíre dejú scenáre, ktoré veda doposiaľ nepozná. Čo sa teda vlastne stalo?

Z článku vyplýva, že táto hviezda vznikla zo supernovy. Bežne pri supernove pritom explodujúci objekt úplne zaniká. V tomto prípade sa však stal pravý opak - došlo k vzniku nového objektu.

K explózii došlo po tom, čo sa zrazili dvaja bieli trpaslíci; malé zbytky mŕtvych hviezd, ktoré boli pôvodne podobné nášmu Slnku. K podobným zrážkam dochádza pomerne často. Ich dôsledkom je explózia, ktorá sa označuje ako supernova typu 1a.

Namiesto zničenia tak došlo ku vzniku zatiaľ neznámeho typu vesmírneho telesa. Tento systém bol nápadný hneď od začiatku, keď ho vedci prvýkrát pozorovali. Momentálne skúmajú, čo sa pri ňom stalo.

Možný scenár hovorí o tom, že ťažší biely trpaslík zobral hviezdnu hmotu tomu ľahšiemu a nakoniec spustil explóziu supernovy. Tá síce bola natoľko silná, aby do okolia vyvrhla množstvo materiálu, nestačilo to ale na zánik celého systému. Vyvrhnutým materiálom je práve okolitá hmlovina.

Ak by vás zaujímalo, aké fascinujúce nebeské javy budeme môcť pozorovať v tomto roku, odporúčame kliknúť si na nasledujúci článok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd