Búrky prinášajú lejak aj tromby. Blýska sa priamo na našich hraniciach

Veronika Sádovská

Búrky, ktoré sa tvoria na juh od nás prinášajú výdatný lejak. Niekoľko bleskov už udrelo aj priamo na našich hraniciach. V Taliansku zase videli až dve tromby.

Krátko pred 14. hodinou sa dnes popoludní začali tvoriť búrkové bunky neďaleko našich hraníc. Tie sa na území Maďarska stále tvoria a presúvajú sa západným smerom. Niekoľko bleskov ale už stihlo udrieť aj priamo na našich hraniciach.

Počasie na západe Slovenska je dnes diametrálne odlišné od ostatného územia, kde panuje slnečné, teplé prípadne polooblačné počasie s teplotami, ktoré znova presahujú hranicu letného dňa. 

O 16. hodine bolo napríklad v Čaklove (okres Vranov nad Topľou) až +26,3 °C. O takejto teplote môžu napríklad v našom hlavnom meste len snívať. Teplota je tu takmer o 10 stupňov nižšia a pohybuje okolo +16 °C až +17 °C.

 

Búrky prinášajú lejaky

Spoza našich hraníc hlásia aj výrazné zrážky. Na facebookovej stránke čitatelia Időkép komentujú, že napríklad v Győr-Moson-Sopron či v Öttevény spadlo v priebehu niekoľkých minúť 13 až 18 mm zrážok. Čo predstavuje v rámci jednej prehánky 13 až 18 litrov vody na meter štvorcový.

Ďalšie slabšie zrážkové pásmo sa presúva západným Slovenskom, avšak búrkové jadrá v ňom nevznikajú, hoci sa dnes popoludní na západe aj vyčasilo, čo mohlo mierne labilizovať vzduchovú hmotu.

Bleskové výboje v blízkosti našich hraníc
Bleskové výboje v blízkosti našich hraníc, blitzortung.org

Aktuálnu zrážkovú situáciu môžete sledovať aj na našom iRadare.

V Európe je búrlivo

Ešte južnejšie od nás, v Taliansku, dnes búrky vyprodukovali aj dve tromby. Počas včerajších búrok tam včera zosadli ďalšie dve tornáda. Krupobitie zasiahlo aj samotné hlavné mesto, Rím.

 

V Ríme počas dnešného dňa spadlo priemerne od 13 do 18 mm zrážok, ale lokálne aj viac. V časti Vigne-Nuove to bolo až 39 mm a vo východnom Ríme 24 mm. Najviac zrážok spadlo na Lariano, čo je obec neďaleko hlavného mesta, a to až 52 mm.

Aktuálnu situáciu pre vás naďalej monitorujeme. Pre viac informácií a podrobnú predpoveď pre vaše mesto na nasledujúce dva týždne kliknite sem.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd