BÚRKY prinesú nebezpečné počasie. Platí varovanie pred tornádami aj supercelami

Veronika Salayová

Európa sa pripravuje na veľmi nebezpečné počasie, ktoré prinesie výdatné zrážky a silné búrky. Vo viacerých európskych krajinách platia varovania pred vznikom tornád a superciel s krupobitím. Búrlivé počasie čaká aj Slovensko. 

Meteorologická služba ESTOFEX varuje pred silnými búrkami v Európe. Prvé búrky budú vyčíňať už počas dnešného dňa, no najsilnejšie udrú počas štvrtku a následnej noci zo štvrtka na piatok. Búrlivé počasie neobíde ani Slovensko.

Od dnešného rána začalo v oblasti Álp pršať a dážď v tejto oblasti neustane niekoľko dní. Vytrvalý dážď, ktorý bude vo vlnách prichádzať do južného Nemecka, Švajčiarka, južného Rakúska a severného Talianska, môže viesť k bleskovým povodniam a následným zosuvom pôdy.

Mieri k nám obrovské množstvo zrážok

Modely predpovedajú akumuláciu úhrnu zrážok v niektorých alpských lokalitách do soboty až okolo 150 až 300 mm. V polohách nad 2 000 m n. m. napadne do víkendu od 30 do 70 cm nového snehu.

 

Tlaková níž JULI, ktorá prináša v týchto chvíľach zhoršenie počasia do západnej Európy a prvé zrážky, bude priať aj tvorbe búrok. Tieto búrky však budú aj veľmi silné s potenciálom páchať škody, a to najmä počas zajtrajšieho dňa. ESTOFEX preto už vydal aj varovania pred búrkami a ďalšími nebezpečnými sprievodnými javmi.

rizikové oblasti búrok s nebezpečnými sprievodnými javmi
rizikové oblasti búrok s nebezpečnými sprievodnými javmi, ESTOFEX

Zrejme najsilnejšie búrky zasiahnu severné Taliansko, ktoré sa musí pripraviť okrem povodní aj na možný vznik tornád a superciel. Tieto supercely by potenciálne mohli produkovať aj ľadové krúpy väčších rozmerov.

Tornáda a supercely hrozia aj u našich susedov

Západné a južné Nemecko sa musí pripraviť najmä na veľmi výdatné zrážky, ktoré budú prichádzať vo vlnách. Stacionárne búrky tu môžu spôsobiť bleskové povodne. 

 


 
Veľmi nebezpečné počasie mieri aj do juhozápadného Maďarska a do častí Chorvátska. Riziko v tejto oblasti zahŕňa taktiež veľké krupobitie, silný nárazový vietor a hrozbu tornáda. 

Aj Slovensko čakajú búrky a dažde, avšak oproti ostatným krajinám budú búrky menej intenzívne. Dobrou správou teda je, že naše územie takéto nebezpečné sprievodné javy obídu a vznik superciel ani možné tornádo sa u nás nepredpovedá.

Presnú polohu zrážok a búrok môžete od zajtra sledovať aj vy, a to prostredníctvom iRadaru TU >>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd