BÚRKY v Česku: Najprv to vyzeralo ako tornádo, no v skutočnosti išlo o gustnádo

Veronika Salayová

Včerajšie búrky priniesli do našej oblasti mnoho nebezpečných javov spojených s búrkovou činnosťou. Objavilo sa aj nečakané gustnádo. Kde? 

Včerajšie búrky sa postarali o poriadny rozruch v Európe. Vlniaci sa studený front nad našou oblasťou spôsobil, že včerajšie najsilnejšie búrky udreli na juhu Nemecka, severe Rakúska a u našich českých susedov.

Práve v južných okresoch Česka búrky vystrájali najviac. Priniesli extrémne krupobitie, ale aj povodne. Najextrémnejšia búrka zasiahla české mesto Zruč nad Sázavou. Mestom sa prehnala silná búrka s krúpami, ktoré lámali konáre a poškodili dokonca aj niekoľko áut. 

Okrem toho vyčíňal aj silný vietor, ktorý lámal konáre stromov, a prívalové zrážky pri búrkach, ktoré sa pohybovali len veľmi pomaly, spôsobili povodne. Najväčšie komplikácie boli na českej diaľnici D1 smerom do Brna, kde na mieste museli hasiči odpratávať nánosy blata, bahna a konárov z vozovky. 

 

Gustnádo pri Českých Budějoviciach

Okrem toho sa v pondelok popoludní pri obciach Adamov a Húry, severovýchodne od Českých Budějovíc, objavil jav, ktorý na prvý pohľad pripomínal tornádo. V skutočnosti však o tornádo nešlo , ale o gustnádo. 

Gustnádo je krátkodobý, plytký, povrchový vír, ktorý sa tvorí v dôsledku prúdenia vzduchu z búrky. Tento termín je spojením slov „gust front tornado“. Jav vzniká vplyvom vertikálnej vorticity, ktorá je generovaná horizontálnym strihom vetra pozdĺž frontu.

 

Svojím tvarom pripomína tornádo, no tento vír nie je spojený so základňou búrky a ide tak o výrazný prachový vír. Jeho prejavy nie sú ani zďaleka také silné ako v prípade mezocyklonického tornáda spojeného so supercelou (ako tomu bolo napríklad. že na južnej Morave).

Vo všeobecnosti ide aj o krátkodobý jav, ktorý však môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd