Búrky zaplavujú cesty. Bratislava je taktiež pod vodou a bude ešte horšie. Vyskytuje sa backbuilding

Búrky zaplavujú cesty. Bratislava je taktiež pod vodou a bude ešte horšie. Vyskytuje sa backbuilding
Peter Minárik

Na našom území opäť vystrájajú veľmi silné búrky, ktoré sú lokálne aj výraznejšie. Najväčšie problémy spôsobujú práve prívalové zrážky.

Našu oblasť opäť sužujú nebezpečné búrky, ktoré spôsobujú problémy. Hlásený je výskyt tromb, no najväčšie problémy spôsobujú zrážky, ktoré zaplavujú cesty a aj pivnice. Stacionárne búrky prinášajú desiatky milimetrov zrážok.

Málo bleskov, veľa zrážok

Búrky a intenzívne prehánky, ktoré sa vyskytujú, nie sú elektricky príliš aktívne. Na našom území do tejto chvíle udrelo vyše 500 bleskov, čo na búrky nie je príliš veľké číslo, no je to pri tomto type búrok pomerne bežné.

Búrky, ktoré sa na našom území vyskytujú, sa totiž tvoria vo vlhkom vzduchu bez výraznejšej dynamiky. Pre ne je typické, že skôr ako krúpy, s ktorými je spojená aj vyššia blesková aktivita, prinášajú výrazné zrážky a pri nich je blesková aktivita nižšia. Zase také nudné však búrky rozhodne nie sú.

Na naše územie prinášajú búrky tromby, čo je počiatočné štádium tornáda. Lievik sa však nedotkne zemského povrchu a nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Tromba sa vyskytla pri Nitre alebo nad Popradom.

K oveľa nebezpečnejšej situácii došlo len kúsok od našich hraníc. Pri maďarskom meste Miškovec zosadlo tornádo. To však, našťastie, nespôsobilo výraznejšie škody. U nás spôsobujú problémy najmä zrážky.

Lejaky zaplavujú cesty

Stacionárne búrky prinášajú predovšetkým prívalové zrážky. Pri Kežmarku napršalo v priebehu chvíle až 45 mm zrážok, čo zaplavilo v meste viaceré cesty.

Výdatné zrážky však sužujú aj ďalšie lokality. V Bajči na juhu západného Slovenska spadlo počas búrky taktiež okolo 40 mm zrážok.

Búrky práve v týchto chvíľach naberajú na sile a najintenzívnejšie sú na západe Slovenska, kde prívalové zrážky zaplavujú cesty.

Pod vodou je aj Bratislava

Intenzívna stacionárna búrka zasiahla aj naše hlavné mesto. Prišla od severu z oblasti Malých Karpát. V hlavnom meste po väčšinu dňa prevládalo teplé a čiastočne aj slnečné počasie, čím sa vzduch prehrieval a pre silné búrky sa vytvorili doslova fantastické podmienky.

Po 15:30 hod. začali búrky v našom hlavnom meste spôsobovať problémy. Pod vodou je aktuálne niekoľko ciest. Vodu nestíha kanalizácia odvádzať.

V Bratislave sa vyskytuje jav, ktorý sa nazýva backbuilding. Týmto pojmom sa v meteorológii označuje dej, kedy nové búrkové bunky vznikajú na zadnej strane búrok. To sa aktuálne deje nad Malými Karpatami.

V meste Bratislava, najmä vo východnej časti mesta spadlo už viac ako 50 mm zrážok a ďalšie výdatné úhrny ešte spadnú. Búrky sa totiž cez mesto šíria. Situáciu sledujeme online TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd