Všetky oči nahor: Čaká nás ružový spln. Akú farbu bude mať Mesiac počas tohto splnu?

Všetky oči nahor: Čaká nás ružový spln. Akú farbu bude mať Mesiac počas tohto splnu?
Zuzana Macháčová

Čaká v poradí už štvrtý spln v tomto roku. Aprílový spln podľa starých indiánskych kmeňov dostal prívlastok „ružový“. Prečo? A bude naozaj ružový?

Na oblohe sa odohrá jedinečné vesmírne divadlo, tzv. ružový Mesiac. Nadšencom astronómie a pozorovateľom oblohy prinesie mimoriadnu príležitosť obdivovať krásu Mesiaca pri jeho ceste vesmírom.

Svoju maximálnu plnosť dosiahne v noci z 23. na 24. apríla. Nočnú oblohu osvieti v súhvezdí Panny, v blízkosti hviezdy Spika, jednej z najjasnejších na oblohe.

Ružový mesiac sa bude zhodovať aj s vrcholom meteorického roja Lyridy, čo tomuto celému dodá ešte väčšie čaro. Vrchol padajúcich hviezd bude 21. až 22. apríla, keď bude Mesiac najnižšie, tesne pred východom Slnka.

Ružovú farbu mať nebude

Ružový Mesiac i napriek pomenovaniu ružový nebude. Jeho meno pochádza od domorodých Američanov, ktorí si aprílový spln spojili s farbou divých floxov, čo sú prvé jarné kvety. Farba tohto divokého kvetu pôvodom z východnej Severnej Ameriky býva ružová.

 

Aprílový spln má i množstvo iných mien, napríklad Mesiac klíčiacej trávy, Mesiac Vajca a medzi pobrežnými kmeňmi USA sa používal aj Mesiac Ryby, pretože vtedy plávali ryby proti prúdu, aby sa rozmnožili. 

Mesiac totiž vo všeobecnosti nemení farby a neudeje sa tak ani v apríli. Ružovú farbu splnu teda tento týždeň neočakávajte. 

Veľkonočný mesiac

Mesiac v splne je tiež známy ako Veľkonočný mesiac, čo je nebeský fenomén, ktorý má veľa kultúrnych aj duchovných významov. Tento aprílový spln stelesňuje prastaré tradície rôznych kultúr, ktoré predstavujú znovuzrodenie prírody a obnovu života. V starovekých kultúrach sa to považovalo za čas plodnosti a rastu, čo znamenalo začiatok nových sezónnych cyklov.

 

Okrem svojich symbolických konotácií ponúka Ružový mesiac úchvatné divadlo na nočnej oblohe so svojím intenzívnym jasom. Tento rok má táto udalosť osobitný význam, pretože sa vyskytuje počas vrcholu meteorického roja Lyridy, čo dáva pozorovateľom oblohy možnosť obdivovať Mesiac aj padajúce hviezdy zároveň.

Ak sa vám podarí toto nádherné nebeské divadlo zachytiť, tak nám neváhajte poslať vaše úlovky do redakcie alebo na náš WhatsApp /421918272366. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd