Slovensko čaká teplotne podpriemerný týždeň. Chladnejšie bude aj o 8 °C

Veronika Salayová

Po teplom a slnečnom víkende dnes na naše územie dorazila zmena v počasí. Od pondelka nás čaká ochladenie, ktoré prinesie na Slovensko aj výrazne podpriemerné teploty, nočné mrazy, a dokonca aj sneženie. 

Od dnešného dňa sa bude na našom území ochladzovať, pričom teploty poklesnú pomerne výrazne. Mnohí sa už tešili na teplú a slnečnú jar, no tento týždeň sa tak ešte nestane a na ďalšie hrejivé slnečné lúče si ešte musíme počkať.

Cez našu oblasť bude prechádzať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou, ktorý prinesie pokles teplôt a početné zrážky. Tento týždeň tak bude chladný, zamračený, s mnohými prehánkami a lokálne aj s výdatným dažďom

Chladný charakter počasia pocítime už v utorok, kedy studený front „nedovolí“, aby teploty na našom území vystúpili nad +17 °C. Streda však bude ešte chladnejšia s teplotami okolo +6 °C na severe a na juhu maximálne do +15 °C. 

Stred týždňa môže priniesť aj sneženie. Od nadmorskej výšky 1 000 m môžu zrážky zmeniť skupenstvo a môžu sa tak objaviť snehové vločky, ktoré však nevytvoria súvislú snehovú pokrývku. Snežiť bude najmä v severných regiónoch a najmä na horách.

Pozor na prízemný mráz

Chladno bude aj v noci zo stredy na štvrtok, kedy treba počítať s prízemným mrazom. Nočný mráz tak opäť nepoteší ovocinárov, poľnohospodárov či záhradkárov. 

Ani štvrtok ešte neprinesie vytúženú zmenu počasia. Tento deň sa bude taktiež niesť v zamračenom charaktere s občasnými prehánkami. Teploty vystúpia do +17 °C na juhu Slovenska, pričom na severe už bude príjemnejšie s teplotami okolo +12 °C. 

Teploty budú tento týždeň výrazne podpriemerné a oproti dlhodobému normálu budú nižšie o 5 až 8 °C, na horách až o 12 °C. Dlhodobý priemer je vypočítaný z dát ERA5 on Copernicus za obdobie 1991 až 2010. 

Zmenu k lepšiemu prinesie až piatok, kedy teploty vystúpia vyššie a počasie zrejme nebude kaziť ani dážď. Viac o vývoji teplôt na Slovensku môžete nájsť v kalendári iMeteo

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd