Časť Slovenska sa zobudila do zasneženého rána. Ako to vyzerá u vás?

Časť Slovenska sa zobudila do zasneženého rána. Ako to vyzerá u vás?
Dominik Cenkner

Výdatné zrážkové pole už niekoľko hodín prináša na Slovensko prehánky, dážď, ale aj sneženie. Sviatočný deň tak na niektorých miestach odštartoval s čerstvou snehovou nádielkou.

Už vo štvrtok večer sa do našej oblasti dostalo zrážkové pole, z ktorého nám ešte stále padajú zrážky. Najvýdatnejšie sú na strednom a východnom Slovensku, kde už dokonca stúpajú aj hladiny riek. 

Aj keď ešte žiadna z nich nedosiahla povodňový stupeň, Slovenský hydrometeorologický ústav varuje, že sa tak môže stať. Hydrologická výstraha 1. stupňa platí pre okresy Bardejov, Košice-okolie a Michalovce. 

Keď sme spomenuli zrážky, úhrny za 6 hodín sa ku 17. novembru o 8:00 h pohybujú na úrovni od 5 do 16 mm. Zrážky však ešte neutíchajú, takže počas dňa budú tieto čísla narastať. 

Úhrny zrážok za 6 hod. k dátumu a času 17.11.2023 08:00 h, zdroj: shmu.sk
Úhrny zrážok za 6 hod. k dátumu a času 17.11.2023 08:00 h, zdroj: shmu.sk

Snehová nádielka na severe

V týchto chvíľach (okolo 8:30 h) nám sneží najmä v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, ale rovnako stále na severe Žilinského kraja a v západných častiach Prešovského a Košického kraja. Niektorí obyvatelia sa tak prebúdzajú do zasneženého rána. 

Príkladom môže byť Liptovská Teplička. Naša čitateľka pani Daniela nám poslala krásne zábery. 

Kým jedni majú zo snehu radosť, motoristi naň, ako zvyčajne šomrú. Dnes je však štátny sviatok a tak je vodičov na cestách pomenej. Aj preto zatiaľ nie sú hlásené žiadne väčšie problémy v súvislosti so snežením. 

Pozor si však treba dať na horských priechodoch, najmä na Čertovici a v okolí Vysokých Tatier. Jazdite preto opatrne. 

Pohľad na Čertovicu, zdroj: Patrik Otto
Pohľad na Čertovicu, zdroj: Patrik Otto

Snehové vločky budú poletovať aj v nasledujúcich hodinách

Zrážkové pole sa len veľmi pomaly presúva ďalej z nášho územia. S dažďom, ale i snežením tak treba počítať aj naďalej. 

V priebehu dňa od výšky cca 700 metrov pribudne okolo 5 centimetrov čerstvého snehu. Všetky dôležité informácie nájdete v našom ONLINE textovom prenose. Stačí kliknúť na našu hlavnú stránku, alebo na tento odkaz >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd