Časť Slovenska sa zobúdza do zasneženého rána. Snežiť bude aj v priebehu dňa, kde?

Časť Slovenska sa zobúdza do zasneženého rána. Snežiť bude aj v priebehu dňa, kde?
Dominik Cenkner

Už v sobotu večer začalo na Slovensku snežiť. Niektorí obyvatelia sa preto zobúdzajú do bieleho rána. So snehovými zrážkami treba počítať aj počas dňa, prezradíme vám kde.

Chladný charakter počasia, ktorý do našej oblasti dorazil s druhou polovicou apríla, pokračuje aj naďalej. Neklesli však len teploty, ale vrátilo sa aj sneženie.

To spôsobovalo problémy na cestách už v piatok večer. Sneženie sa potom vyskytovalo aj v priebehu soboty, najmä v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier.

Následne vo večerných hodinách sa rozsnežilo aj na ďalších miestach - na krajných Kysuciach a na Orave. V oblasti Vysokých Tatier sneh dokonca pokrýval vozovky.

 

Počasie v nedeľu

Naša oblasť sa opäť raz bude nachádzať medzi dvoma tlakovými útvarmi. A to medzi rozsiahlou oblasťou vysokého tlaku vzduchu nad západnou a severnou Európou a tlakovou nížou, ktorej stred sa premiestni z Čierneho mora nad Ukrajinu a Bielorusko.

Práve medzi týmito tlakovými útvarmi k nám bude prúdiť chladný vzduch od severovýchodu. Aké počasie nás teda čaká?

Prevládať bude oblačná až zamračená obloha, len miestami sa oblačnosť prechodne zmenší. Najmä na strednom Slovensku treba miestami počítať s prehánkami alebo dažďom.

Od stredných polôh, ráno na severozápade aj v nižších polohách, bude snežiť. Od cca 800 sa očakáva do 3 cm snehu.

Naďalej bude chladno

Maximálne denné teploty dnes vystúpia v rozmedzí od +9 °C do +15 °C. Na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši bude ešte chladnejšie, a to od +3 °C do +9 °C.

Vzhľadom na ročnú dobu tak budú dnešné teploty na niektorých miestach až o 15 °C chladnejšie oproti dlhodobému priemeru. Pocit chladu navyše umocní aj vietor.

Rozdiel nedeľných teplôt oproti dlhodobému priemeru
Rozdiel nedeľných teplôt oproti dlhodobému priemeru, meteologix.com

V priebehu dňa bude fúkať severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 3 až 10 m/s. Miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Od vetra si oddýchnu len obyvatelia Banskobystrického kraja, kde sa očakáva slabý vietor.

Kedy dorazí vytúžené oteplenie?

Na túto otázku máme dobrú aj zlú odpoveď. Tá dobrá je, že nejaké oteplenie sa skutočne črtá. Naša predpoveď počasia naznačuje, že by sa tak malo stať v posledný aprílový víkend. Teploty by sa mali postupne dostať nad +20 °C, dokonca v pondelok 29. apríla až k +25 °C.

 

Zlou správou je, že by malo ísť o krátkodobé oteplenie, po ktorom sa teploty opäť prepadnú. Do avizovanej zmeny však ešte ostáva vyše týždňa, takže situácia sa môže zmeniť. Ak sa tak stane, budeme vás o tom informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd