Česko zasiahol najvýdatnejší novembrový dážď za posledných 30 rokov. Desiatky mm zrážok spadli aj u nás

Česko zasiahol najvýdatnejší novembrový dážď za posledných 30 rokov. Desiatky mm zrážok spadli aj u nás
Dominik Cenkner

Aj do strednej Európy dorazilo v závere pracovného týždňa nepriaznivé počasie sprevádzané výdatnými zrážkami i silným vetrom. V susednom Česku sa v súvislosti so zrážkami prepisovali rekordy.

V piatok počasie aj v susednej Českej republike ovplyvňoval frontálny systém, ktorý na väčšinu územia priniesol trvalý dážď. Len na severozápade Čiech nepršalo.

Inde boli naopak zrážky aj výdatné. Ako informuje inpocasi.cz, najviac zrážok spadlo vo východnej polovici územia, kde to bolo často od 20 do 30 mm zrážok. Ešte o poznanie výdatnejšie pršalo v oblasti Jeseníkov.

Vyše 60 mm zaznamenali podľa ČHMÚ stanice na Červenohorskom sedle, v Karlovej Studánke, na Lúči, Zaklitom vrchu alebo stanici Branná-Františkov. Vyše 70 mm namerala Ovčárna a najvyšší úhrn zaznamenal Šerák, kde spadlo dokonca 87 mm zrážok.

Množstvo zrážok na zrážkomerných staniciach v Česku za piatok 3. novembra 2023, zdroj: hydro.chmi.cz
Množstvo zrážok na zrážkomerných staniciach v Česku za piatok 3. novembra 2023, zdroj: hydro.chmi.cz

Prepisujú sa rekordy

Na november ide, pre Česko, o veľmi vysoké úhrny. Bežne za celý mesiac v nižších polohách spadne okolo 40 mm zrážok, v Jeseníkoch okolo 70 mm.

Na niekoľkých staniciach bol tak mesačný priemerný úhrn splnený za jediný deň. Naposledy sa na rade staníc tak výdatné zrážky v novembri vyskytli v roku 1991. Na časti územia na východe išlo teda o najvýdatnejší novembrový dážď za viac ako 30 rokov.

Časť týchto zrážok spadla vo forme mokrého snehu. Medzi prvými začalo snežiť na Šumave, kde v polohách nad 1200 m napadlo okolo 10 cm snehu. Následne sa sneženie pridalo aj na hrebeňoch Krkonôš a Jeseníkov. Na Lúčnej búde vo výške 1410 m n. m. leží okolo 17 cm mokrého snehu. Ide o zatiaľ najvyššiu nameranú snehovú pokrývku u nás po lete.

Ešte viac snehu spadlo v Alpách

Zatiaľ čo na konci októbra boli ešte väčšinou bez snehu, teraz polohy nad 2000 m nm hlásia často cez pol metra čerstvého snehu. Ďalšie výdatné sneženie sem navyše dorazí v sobotu večer.

V úvode novembra sú aktuálne Alpy najzasneženejšie za posledné roky a sezóna tu tak začína nádejne. Predovšetkým je v ostrom kontraste s minulým rokom, keď tu na začiatku novembra takmer žiadny sneh nebol.

Desiatky mm zrážok spadli aj na Slovensku

Výdatnejšie pršalo aj na našom území. Podľa SHMÚ najviac zrážok za piatok namerala stanica Demänovská dolina - Jasná. Za 24 h tam spadlo 66,4 mm. 

Aj pre nás ide o vysoké hodnoty. Pre porovnanie priemerné množstvo zrážok v novembri 2022 bol na Slovensku 25 mm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd