FOTO: Sneženie spôsobuje kalamitu. Obľúbená dovolenková trasa je uzavretá

FOTO: Sneženie spôsobuje kalamitu. Obľúbená dovolenková trasa je uzavretá
Zuzana Macháčová

Počas uplynulej noci dorazilo do rakúskych a talianskych Álp výdatné sneženie. To spôsobuje chaos v doprave. Obľúbená dovolenková trasa je uzavretá.

Pochmúrne počasie, ktoré panuje aktuálne na našom území prináša veľmi výdatne zrážky, ktoré už stihli spôsobiť prvé problémy.  V dôsledku intenzívneho dažďa je už veľmi podmáčaná pôda, ktorá sa na severe Slovenska zosunula na cestu, ktorá je aktuálne neprejazdná.

Komplikácie na cestách

Avšak počasie nespôsobuje komplikácie len u nás. Počas uplynulej noci dorazilo do Álp výdatné sneženie, ktoré prinieslo novú nádielku snehu a s ňou aj problémy na cestách.

Pre husté sneženie bola v piatok uzavretá rakúska Brennerská diaľnica smerom na juh medzi Innsbruckom a Brennerským priesmykom. Diaľničný operátor Asfinag zatiaľ neoznámil, ako dlho zostane uzavretý dôležitý dopravný ťah z Nemecka do Talianska, preto ak sa chystáte do Álp buďte veľmi trpezliví a opatrní.

 

 

Podľa Asfinaga napadlo v piatok v krátkom čase okolo 40 centimetrov nového snehu. Napriek zákazu jazdy, využili kamióny viacero pruhov diaľnice a následne uviazli v snehu. Nákladné autá zablokovali vozidlá na odpratávanie snehu, ale aj ďalšie osobné vozidlá. Na diaľnici bolo viac ako 20 odpratávacich vozidiel a odťahoviek.

Zasnežená Brennerská diaľnica, zdroj: Filomena Fotia
Zasnežená Brennerská diaľnica, zdroj: Filomena Fotia

Hranica sneženie klesá

Hranica sneženia klesla na 800 až 1 000 m n. m. Husté sneženie ešte dnes nabralo na sile. Pomerne intenzívne by malo snežiť až do sobotňajšieho poludnia, a to prakticky vo všetkých polohách nad 1 400 m, v rakúskych a v nemeckých Alpách už od výšky okolo 900 m.

 

Aj do Alto Adige dorazilo husté sneženie do výšky 600 metrov. Jazdné pruhy Brennerskej dialnice na talianskej strane sú medzi Bressanone a Brenne čiastočne pokryté snehom, zatiaľ čo na severnom jazdnom pruhu medzi Bolzano Nord a Chiusa je kvôli prebiehajúcim prácam 6 km dlhá kolóna. Kvôli hustej premávke sú medzi Vipiteno a štátnou hranicou aj 4 km kolóny. Z bezpečnostných dôvodov sú priesmyky Gardena a Valparola uzavreté.

Snežiť by malo až do soboty. Najviac snehu napadne v pohraničných oblastiach so Salzburskom. Na juhu dokonca platí červená výstraha pred snežením, preto treba byť opatrní hlavne na cestách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd