Chladný deň vystrieda mrazivá noc: Kam až klesnú nočné teploty?

Chladný deň vystrieda mrazivá noc: Kam až klesnú nočné teploty?
Ema Bazhaykin

Napriek tomu, že dnes spoza oblakov občas vykuklo slnko, máme za sebou chladný deň. Čaká nás však ešte mrazivejšia noc, ktorá môže vážne ohroziť tohtoročnú úrodu.

Po neobvyklých teplách sa do Európy s príchodom nového týždňa vrátilo chladné počasie. Zatiaľ čo v pondelok nás striedanie počasia potrápilo búrkami, bleskami a krupobitím, s každým nasledujúcim dňom sa začalo výrazne ochladzovať a na Slovensko sa vrátila naozajstná zima.

Tá so sebou priniesla nielen nižšie teploty, ale aj sneženie vo vyšších polohách a nočné mrazy, ktorých sa ovocinári a poľnohospodári už dlho obávali. Zlou správou je, že si len tak skoro od nich nevydýchnu.

 

Máme za sebou prevažne slnečný, no chladný deň

V noci zo stredy na štvrtok bolo najchladnejšie v horských dolinách na severe. V Skalnatom plese zaznamenali teplotu -5,5 °C, v Brezne klesla do rána teplota na -1,8 °C a vo Vígľaši pri Zvolene na -1,7 °C.

Cez deň prevládala premenlivá oblačnosť a ojedinele, najmä na severe, sa vyskytli prehánky alebo dážď. V mnohých oblastiach Slovenska nás však potešil pohľad na slnečné lúče, ktoré nás však pre silný vietor, fúkajúci od severu s rýchlosťou od 3 až 9 m/s a na juhovýchode od11 m/s až 16 m/s, veľmi nezohriali.

Maximálna denná teplota vystúpila v rozmedzí od +9 °C do +14 °C. Na Orave, Liptove, pod Tatrami a na Horehroní bolo ešte o niečo chladnejšie, a to okolo +7 °C. Na horách vo výške 1 500 m n. m. vystúpila maximálna teplota na -1 °C a už v nadmorskej výške 1 000 m sa objavilo aj sneženie.

 

Čo nás čaká v noci?

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok ráno môže vyskytnúť prízemný mráz, ktorý predstavuje ohrozenie pre vegetáciu nižšieho vzrastu.

Najnižšia nočná teplota sa dnes bude pohybovať od 2 °C až -3 °C, v údoliach miestami okolo -5 °C. Bude prevládať bezvetrie alebo slabý vietor, na západe a východe spočiatku miestami severný do 6 m/s.

minimálna teplota vo štvrtok
minimálna teplota vo štvrtok , _iMeteo


V pohotovosti tak aj dnes v noci budú pestovatelia, ktorí nechcú prísť o svoju úrodu, keďže na väčšine nášho územia sú už ovocné stromy v plnom rozkvete. Zlou správou však je, že si neoddýchnu ani najbližšie noci.

Mrazy nepoľavia ani nasledujúce dve noci, počas ktorých môže teplota poklesnúť k -3 °C na väčšine nášho územia, pričom v mrazivých dolinách na severnom a strednom Slovensku môže teplomer ukázať hodnotu aj -5 °C. S prízemnými mrazmi treba počítať aj začiatkom tohto týždňa, a to minimálne do stredy 24. apríla.

Viac inormácií a mapiek s minimálnymi teplotami na jednotlivé dni do soboty nájdete TU »»»

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd