MAPY: Slovensko čakajú nebezpečné MRAZY. Úroda je opäť vo veľkom ohrození

Veronika Salayová

Na Slovensko dorazilo veľké ochladenie, ktoré tlačí teploty nadol. Počas noci sa objavia na našom území už aj nebezpečné nočné mrazy. Kde sa na ne treba pripraviť?

Tento týždeň odštartoval búrlivým počasím. Búrky dorazili do mnohých krajín Európy, a to vrátane Slovenska, no v porovnaní s okolitými krajinami nás príliš intenzívne búrky nezasiahli. Situácia však bola nepriaznivá neďaleko našich hraníc v severovýchodnom Rakúsku, kde vyčíňalo aj silné krupobitie

Po búrkach nás teraz čaká veľmi intenzívne ochladzovanie, ktoré zrazí teploty prudko nadol. Oproti minulému týždňu bude teplotný rozdiel aj 15 °C. Navyše toto ochladenie bude také výrazné, že sa očakáva aj sneženie vo Vysokých Tatrách, počas ktorého pribudnú nové centimetre snehu. 

 

Ochladenie bude intenzívne

Cez Severné more sa smerom nad Pobaltie presúva tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie Renata. Okolo tejto tlakovej níže postupuje ďalší, výrazný studený front, ktorý prinesie vlnu intenzívneho dažďa, no predovšetkým vlnu citeľného ochladenia.

Už počas nasledujúcej noci očakávame mrazy, ktoré zasiahnu najmä severné a stredné Slovensko. Teploty do zajtrajších skorých hodín poklesnú k -2 °C, no touto nocou mrazivé počasie na Slovensku nekončí.

Prízemné mrazy až do -5 °C 

Počas nocí bude mrznúť na takmer celom našom území minimálne do soboty, pričom najmrazivejšia bude piatková noc. Teploty v tieto dni poklesnú na severnom a strednom Slovensku k -3 °C.

 


 Prízemné mrazy môžu klesnúť ešte nižšie, a to až k -5 °C. V mapkách pod článkom nájdete minimálne teploty na jednotlivé dni do soboty.

Úroda je v ohrození

Pokles teplôt najviac ohrozuje úrodu, keďže takmer všetky ovocné stromy sú už na Slovensku rozkvitnuté. Ovocinári, poľnohospodári a vinári tak budú mať opäť rušné noci, aby ochránili svoju úrodu.

Dobrou správou je, že mrazy na Podunajskej nížine, kde sa sústreďuje najviac ovocinárov, nebudú také intenzívne, aby výrazne poškodili úrodu. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd