Chystá sa ZIMNÝ útok na Európu. Ochladenie prinesie na Slovensko celodenné mrazy a sneženie

Chystá sa ZIMNÝ útok na Európu. Ochladenie prinesie na Slovensko celodenné mrazy a sneženie
Peter Minárik

V Európe aktuálne môžeme pozorovať nástup zimného počasia a ochladenie, ktoré prináša tuhé mrazy. V nadchádzajúcich dňoch sa bude postupne ochladzovať v celej Európe a dočkáme sa aj my.

Slovensko sa čoskoro dočká zimy a bude to súvisieť s rozpadajúcim sa polárnym vírom, o ktorom sme informovali na konci predchádzajúceho roka. Polárny vír sa už rozpadol a studený vzduch prenikol nad Škandináviu a nad Rusko, kde klesajú teploty na extrémne hodnoty.

Pri pohľade na aktuálnu teplotnú mapu môžete pekne vidieť, čo spôsobuje zatekanie chladného vzduchu. Teploty klesajú pod -30 °C a o nič teplejšie nie je ani počas dňa.

aktuálna teplotná mapa, zdroj: infoclimat.fr
aktuálna teplotná mapa, zdroj: infoclimat.fr

Nízke teploty sužujú aj veľké mestá. V Helsinkách je -20 °C a v Štokholme klesajú teploty k -10 °C. Pocit chladu zintenzívňuje ešte aj silnejší vietor. V Škandinávii okrem toho aj sneží. Len za dnešný deň napadlo vo Švédsku 10 až 20 cm čerstvého snehu. V centre Švédska, vo Štokholme, sme aj my a takto krásne to tu vyzerá.

Studený vzduch zamieri nad Slovensko

Nad Škandináviou sa tak už v týchto chvíľach kumuluje bazén chladného vzduchu a v nadchádzajúcich dňoch by tu malo byť dokonca ešte chladnejšie. Čo je však dôležité pre vývoj počasia u nás je to, že samotné kumulovanie chladného vzduchu v tejto oblasti pripraví možnosť rýchlemu prílivu tohto vzduchu ku nám. Jednoducho bude stačiť už len vhodná synoptická situácia, aby sa tento bazén studeného vzduchu rozlial aj nad Slovensko a to by sa aj malo udiať.

Chladný vzduch sa už v piatok dostane cez Baltské a Severné more ďalej nad Európu, no zatiaľ sa studené počasie dostane len do Nemecka a do Poľska. Až v priebehu víkendu sa očakáva, že sa do našej oblasti po zadnej strane tlakovej níže zintenzívni príliv studeného vzduchu.

Traja králi prinesú ochladenie

Studený front a s ním súvisiace teplotné rozhranie prinesie obrat v počasí na Troch kráľov. Na našom území sa očakáva upršané počasie, no už v susednom Česku sa začne dážď meniť na sneh a Slovensko sa dočká nadchádzajúce ráno.

V nedeľu začne snežiť postupne najskôr na západe, vrátane Bratislavy a na severe krajiny. Počas dňa sa však už studený vzduch dostane nad celé naše územie.

Nedeľa tak rozdelí Slovensko na dve polovice. Zatiaľ čo na juhu a na východe bude pri kladných teplotách pršať, tak v západnej a v severnej polovici krajiny bude snežiť pri teplotách pod bodom mrazu.

Udrú tuhé mrazy

Aktuálne to vyzerá tak, že studené počasie nebude záležitosťou niekoľkých dní, ale počas nedele pôjde o nástup pravej zimy, ktorá sa na našom území udrží minimálne počas celého budúceho týždňa.

Nasledujúce dni budú ešte teplé a daždivé. Zmena príde počas víkendu a pripravte sa na sneženie, celodenné mrazy a teploty, ktoré pôjdu v noci aj pod -10 °C. Prichádza tak zima ....

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd