Črtá sa zmena pre neplnoletých lyžiarov. Prilbu budú zrejme nosiť dlhšie

Črtá sa zmena pre neplnoletých lyžiarov. Prilbu budú zrejme nosiť dlhšie
Dominik Cenkner

Na sklonku lyžiarskej sezóny sa vláda rozhodla riešiť lyžiarov, ktorí ešte nedovŕšili vek 18 rokov. Neplnoletí lyžiari totiž musia do 15. rokov nosiť prilbu, ak prejde zákon, podmienky sa zmenia.

Na lyžiarskych tratiach by mohlo byť nosenie ochrannej prilby povinné až do 18 rokov. V súčasnosti ju musia nosiť lyžiari do 15 rokov. Informuje TASR.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o Horskej záchrannej službe. Tú predložili do parlamentu poslanci z klubu koaličnej SNS.

„Zvýšenie vekovej hranice reflektuje rastúcu potrebu ochrany tejto vekovej skupiny, ktorá je významne zastúpená medzi lyžiarmi a snouboardistami. Iniciatíva pre novelu vychádza z veľkého počtu zranených na lyžiarskych svahoch, ako aj z medzinárodných trendov vo zvyšovaní bezpečnostných štandardov pre mladistvých,“ argumentujú poslanci.

 

Novela by podľa predkladateľov mohla znížiť počet vážnych zranení hlavy v danej vekovej skupine. Navrhovaná účinnosť je od 1. októbra 2024.

Smrteľný úraz začiatkom marca

Len začiatkom tohto mesiaca sme vás pritom informovali o smrteľnom úraze 10-ročného lyžiara v stredisku Jasná. Zrážka medzi 39-ročnou lyžiarkou a 10-ročným dieťaťom sa odohrala priamo na lyžiarskej trati v Jasnej, kde boli ešte v celku dobré podmienky na lyžovanie.

Dieťa malo zozadu naraziť do lyžiarky. Obeťou bol chlapec z Poľska, ktorý bol v Jasnej na výlete s rodinou.

Na mieste zasahovala aj polícia a bola privolaná aj sanitka. Chlapec bol najprv pri vedomí, no následne upadol do bezvedomia.

„Privolaní záchranári sa dieťaťu snažili pomôcť, keď k nemu prišli, chlapec bol pri vedomí a komunikoval. Následne upadol do bezvedomia. Záchranári o život dieťaťa bojovali priamo na svahu. Oživiť sa ho snažili aj v sanitke, žiaľ, neúspešne,“ uviedli vtedy záchranári.

 

Počas vianočných sviatkov zas rovnako v Jasnej došlo k zraneniu až 40 lyžiarov. Či však predložená novela tieto čísla zníži, by malo byť predmetom diskusie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd