Ďalší útok medveďa! Šelma sa objavila priamo v centre Liptovského Mikuláša

Ďalší útok medveďa! Šelma sa objavila priamo v centre Liptovského Mikuláša
Dominik Cenkner

Len v piatok sme informovali o útoku medveďa na dvoch bieloruských turistov. Žena pri úteku spadla do 150-metrového žľabu a zomrela. Dnes medveď vyčíňal opäť, ale tentoraz priamo v centre mesta Liptovský Mikuláš.

Pre pohybujúceho sa medveďa v uliciach Liptovského Mikuláša evidujú zdravotnícki záchranári dvoch ľahko zranených ľudí pri vedomí. Informovali o tom v nedeľu na sociálnej sieti s tým, že jedna osoba je zranená po strete s medveďom.

Podľa TASR na základe sprostredkovaných informácií od záchranných a bezpečnostných zložiek už obyvatelia nie sú v ohrození. Zviera je už mimo mesta.

Na základe volania na tiesňovú linku záchranári vyslali v nedeľu dve ambulancie Rýchlej zdravotnej pomoci do centra Liptovského Mikuláša. „Na mieste sú hasiči, polícia, Zásahový tím pre medveďa hnedého a Slovenský poľovnícky zväz,“ dodali z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR.

Hovorkyňa Liptovského Mikuláša, Viktória Čapčíková, pre TASR uviedla, že medveď preplával cez Váh smerom do Ploštína a stratil sa mimo obytnej zóny. Odvolala sa pri tom na sprostredkované informácie. „Detailami nedisponujeme a nie sme kompetentní ich preto komentovať,“ povedala.

 

Medveď sa pohyboval aj v okolí nákupného centra 

Podľa Čapčíkovej, liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč dlhodobo požaduje od príslušných orgánov riešenia tejto problematiky. Od ministerstva životného prostredia bude aj v tomto prípade žiadať reakciu a aktívny prístup.

Očakáva rozhodnutie rezortu, že budú zásahovým tímom zazmluvnení poľovníci v meste a okolí. „Tí budú v takýchto prípadoch k dispozícii na ochranu verejnosti, kým dorazí zásahový tím a tiež očakáva ďalšie komplexné systémové riešenie problematiky,“ vysvetlila hovorkyňa.

Žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková dodala, že policajné hliadky medveďa vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Potvrdila, že na mieste sa nachádzajú zranené osoby, ich počet nespresnila. Nateraz podľa jej vyjadrenia nie je možné poskytnúť bližšie informácie k udalosti.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj video a fotografiu. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra.

Piatkový útok neprežila 31-ročná žena

Pre obyvateľov Liptova ide už o druhý incident so šelmou v priebehu jedného víkendu. V piatok podvečer medveď zaútočil na dvojicu bieloruských turistov.

 

Žena pri úteku spadla do 150-metrového žľabu, na následky zranení zomrela. V danom prípade však turisti v oblasti nemali čo robiť, nachádzali sa totiž v najvyššom, piatom stupni ochrany prírody, kde platia prísne pravidlá pre pohyb.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd