Ďalšie zemetrasenia pod talianskym SUPERVULKÁNOM. Špecialista vysvetlľuje, čo sa deje

Ďalšie zemetrasenia pod talianskym SUPERVULKÁNOM. Špecialista vysvetlľuje, čo sa deje
Veronika Salayová

Pod talianskym supervulkánom Flegrejské polia naďalej dochádza k menším alebo stredným zemetrasenia. Vulkanológ vysvetlil, čo sa aktuálne pod sopkou deje a prečo sú zrazu zemetrasenia silnejšie.

Pod supervulkánom Flegrejské polia (Campi Flegrei) došlo v pondelok večer k pomerne silným otrasom s magnitúdou až 4,4, čo vôbec nie je bežné. Pod sopkou dochádza pomerne často k menším zemetraseniam a objavuje sa tu slabší seizmický roj, no tento silný obyvateľov poriadne vystrašil.

Toto pondelkové zemetrasenie bolo najsilnejšie za uplynulých 40 rokov pod supervulkánom. Miestne médiá uvádzajú, že v budovách sa vytvorili trhliny a zrútili sa kusy muriva na fasádach budov.

„Na zemetrasenia sme zvyknutí – ale toto bolo veľmi desivé, pretože bolo najsilnejšie za posledných 40 rokov. Pri chôdzi sme cítili, ako sa zem hýbe,“ uviedol jeden zo svedkov. 

Zemetrasenia budú silnejšie

Tento seizmický roj s magnitúdami do 4,0 naďalej pokračuje a obyvatelia Neapolu a okolitých miest majú, pochopiteľne, veľký strach a obávajú sa rýchlej erupcie, čo by znamenalo katastrofu nielen pre Taliansko, ale aj pre celú Európu, keďže hovoríme o supervulkáne.

Talianski odborníci z Národného geofyzikálneho inštitútu v Taliansku (INGV) však veľmi pozorne monitorujú oblasť sopky a opakovane prízvukujú, aby ostalo obyvateľstvo pokojné a zbytočne nepanikárilo. Podľa odborníkov sa môže triasť zem ešte silnejšie, a to do magnitúdy 5,0, a zrejme tento stav potrvá mesiace.

 

Čo sa to deje?

Seizmická aktivita na Flegrejských poliach, ktoré je domovom najmenej 360 000 ľudí v 7 najrizikovejších obývaných uzloch, sa za posledné dva roky zintenzívnila, pričom frekvencia a sila otrasov sa pomalým tempom zvyšovala.

Vulkanológovia uvádzajú, že kaldera, teda vrchol sopky, sa oslabuje a tlak pod ním narastá v dôsledku pohybu magmy pod sopkou. To spôsobí, že sa zem dvíha a kôra sopky sa natiahne.

„Zem pokračuje v raste rýchlosťou 2 cm za mesiac, čo je rýchlejšie ako minulý rok, a, bohužiaľ, sa zdá, že pokračuje týmto tempom,“ povedal špecialista Mauro Di Vito, riaditeľ observatória Vezuv pre Národný geofyzikálny inštitút v Taliansku (INGV), a dodal: „Očakávame podobné zemetrasenia. Nemôžem robiť predpovede, ale môžeme očakávať, že roj bude pokračovať.“

Supervulkán je v nepokojnom stave už viac ako 70 rokov v dôsledku javu známeho ako bradyseizmus, ktorý vedci chápu ako postupný pohyb časti zemského povrchu spôsobený napĺňaním alebo vyprázdňovaním podzemnej magmatickej komory.

Všetko nasvedčuje tomu, že sopka sa prebúdza a teraz je len otázka, ako rýchlo sa to bude diať. Podľa odborníkov to však môže trvať aj roky a náhla erupcia by aktuálne hroziť nemala. 

Plán hromadenej evakuácie

Talianska vláda navrhla plán hromadnej evakuácie, pričom skúšobné prevádzky sa očakávajú na konci mája. Supervulkán už začala monitorovať aj Európska únia.

 

Koordinačné centrum núdzovej reakcie EÚ (ERCC) uviedlo, že aj oni začali pozorne monitorovať situáciu v oblasti sopky a Neapolu. Komisia taktiež uviedla, že je pripravená poskytnúť pomoc v scenároch prírodných katastrof a v iných prípadoch prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Kaldera supervulkánu je oveľa väčšia ako neďaleký Vezuv, ktorý zničil staroveké rímske mesto Pompeje v roku 79 nášho letopočtu. Flegrejské polia vznikli pred 39 000 rokmi po erupcii. Posledná významná erupcia supervulkánu nastala v roku 1538.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd