Dánsko čelí poriadnej zime. Toľko snehu tu nebolo za posledných 13 rokov. Zima príde aj na Slovensko

Dánsko čelí poriadnej zime. Toľko snehu tu nebolo za posledných 13 rokov. Zima príde aj na Slovensko
Zuzana Macháčová

Snehová fujavica za posledné dní v Dánsku spôsobila rekordnú nádielku snehu. Toľko snehu v krajine nebolo od roku 2011. Zima už čoskoro príde aj na Slovensko. 

Zima paralyzuje Škandináviu extrémnymi teplotami, ktoré už tri dni po sebe klesli pod -40 °C, a taktiež aj snehovými fujavicami, ktoré spôsobujú obrovské škody a vytvárajú nové rekordy.

To je prípad Haldu, mesta neďaleko mesta Randers vo východnom Jutsku v Dánsku. Vo štvrtok tam napadlo pol metra snehu. Ide o najvyššiu úroveň snehu v Dánsku od januára 2011, uviedla národná meteorologická agentúra DMI.

Výrazne väčšie množstvo snehu bolo zaznamenané v roku 2011, keď na ostrove Bornholm v Baltskom mori napadlo viac ako 100 cm po niekoľkodňovom snežení.

Sneženie spôsobilo problémy

Počas štvrtka sa na väčšine územia severného a východného Jutska nahromadilo okolo 20 až 30 centimetrov snehu. Sneženie spôsobilo značné narušenie dopravy.

Lokálne napadlo viac snehu, ako udávali oficiálne merania. Najmä vo východnom Jutsku silný vietor vytvoril na niektorých miestach metrové záveje. V galérii nižšie nájdete fotografie zasneženého Dánska.

Kým južne od Dánska pomaly prešla tlaková níž, v Severnom a Východnom Jutsku nepretržite snežilo takmer deň a pol. Na letisko Aarhus v Tirstrup, Djursland, prišli prvé správy o snežení v utorok. 

Vo štvrtok skoro ráno prerušili leteckú dopravu len na 10 minút. Snežilo nepretržite až do večera. Snehová fujavica trvala 34 hodín. 

Počas týchto 34 hodín viditeľnosť niekoľkokrát klesla na 100 metrov a okrem hustého sneženia boli zaznamenané aj nárazy vetra o sile víchrice.

Nový rekord zrážok v Dánsku

Nielen rekordné sneženie, ale v stredu 3. januára zaznamenali aj nový zrážkový rekord, a to 59 cm zrážok. Výdatne pršalo v Svendborgu na ostrove Funen. Ide o najvyššie množstvo zrážok v januári v Dánsku od roku 1886. Približne 9 meteorologických staníc medzi Funenom a Bornholmom nameralo viac ako 50 cm zrážok.

Silné dažde za posledných 24 hodín v Lolland-Falster zaplavili cesty, uviedol Lars Denholt, šéf policajnej služby pre Južný Zéland a Lolland-Falster.

DMI uviedla, že nepriaznivé počasie zrejme už vyvrcholilo. „Neočakávame, že v najbližších 24 hodinách padnú ďalšie rekordy. V najbližších dňoch budú veľmi chladné dni,“ povedal pre spravodajskú stanicu Ritzau meteorológ a hovorca DMI Herdis Damberg.

Chladné počasie dorazí už čoskoro aj ku nám a prinesie nám tiež snehovú nádielku. Ak vás zaujíma, kedy začne snežiť na našom území, tak všetky podrobné informácie nájdete v tomto článku TU. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd