Dnes hrozia tornáda. Varovanie platí predovšetkým pre sever strednej Európy

Dnes hrozia tornáda. Varovanie platí predovšetkým pre sever strednej Európy
Peter Minárik

V našej oblasti sa dnes očakáva potencionálne nebezpečná situácia, ktorá by dnes mohla vyprodukovať aj tornáda. Silné búrky, hrozia hneď v niekoľkých oblastiach, predovšetkým na severe strednej Európy.

V Európe panuje opäť pomerne búrlivé počasie. V uplynulých hodinách cez strednú Európu, vrátane Slovenska postupoval pomerne rýchlo, smerom na východ výrazný frontálny systém, ktorý počas nočných hodín priniesol dážď a aj výnimočné búrky. Oveľa búrlivejšie, však bolo západne od nášho územia.

Intenzívne búrky sa vyskytli predovšetkým v Nemecku, kde udrelo takmer 20 000 bleskov a búrky priniesli dokonca aj nebezpečné javy. V oblasti Horného Falcka v Bavorsku sa vytvorila aj búrková vlna, ktorá prinášala nebezpečný vietor. V oblasti dediny Schirmitz búrka poškodila niekoľko desiatok budov a meteorológovia odhadujú, že škody spôsobil downburst alebo dokonca tornádo. To však potvrdia až v nasledujúcich dňoch z terénneho prieskumu.

Intenzívne búrky sa však v Európe ozvú aj dnes. Varovanie pred silnými búrkami platí v niekoľkých krajinách, pričom najnebezpečnejšie to bude na severe strednej Európy, kde dokonca hrozia aj veľmi nebezpečné sprievodné javy.

Hrozia tornáda

Z oblasti Beneluxu dnes postúpi cez severnú časť strednej Európy slabší studený front, ktorý však bude dostatočne výrazný na to, aby sa na ňom vytvorili intenzívne búrky.

Meteorológovia dokonca upozorňujú na možný vznik tornád v oblasti od Holandska, cez severné Nemecko až po Poľsko. V dôsledku priaznivých podmienok, by sa v druhej polovici popoludnia a v priebehu večera mali vytvárať lokálne aj intenzívne búrky.

očakávaná predpoveď služby Estofex
očakávaná predpoveď služby Estofex

Modely s vysokým rozlíšením počítajú s rýchlo sa presúvajúcimi supercelami z Nemecka, smerom k Poľsku. Počas ich postupu k Poľsku nie je vylúčené, že sa vytvoria aj lukovité štruktúry, tzv. bow echá.

Na Slovensku bude pokoj

Celá, potencionálne nebezpečná búrková štruktúra sa bude presúvať severne od nášho územia. Naše územie búrky ani zrážky priamo nezasiahnu. Tie sa vyskytnú maximálne na juhu Poľska.

V priebehu večerných hodín sa však na našom území môže oblačnosť mierne zväčšiť. Už od zajtra sa však začne opäť vyčasovať a čaká nás prijemný, slnečný a teplý deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd