Dnes sa radikálne ochladí. Snežiť bude aj počas dnešného dňa. Kde?

Dnes sa radikálne ochladí. Snežiť bude aj počas dnešného dňa. Kde?
Zuzana Macháčová

Počas soboty ovplyvňoval naše územie studený front, ktorý priniesol búrky, ale aj silný vietor, ktorý páchal škody. Už počas noci na naše územie dorazilo sneženie. Dnes sa radikálne ochladí. 

Včerajší sobotný deň patril Svetovému dňu meteorológie. Založila ho svetová meteorologická organizácia v roku 1950. Každý rok je počas neho iná téma. Tento rok mal názov V prvej línii proti klimatickej zmene. 

Búrlivá sobota

Sobotný deň spočiatku priniesol pokojné počasie, ktoré však nevydržalo dlho. Od západu postúpil do vnútrozemia studený front spojený s dažďom a búrkami, a tiež s rozsiahlou tlakovou nížou nad severozápadnou Európou. Búrky sprevádzané silným vetrom na našom území spôsobili aj problémy. Dokonca v našom hlavom meste sa vyskytla aj prachová víchrica.

Silný vietor lámal aj stromy v niektorých mestách na Slovensku. Front prešiel počas noci cez východ a priniesol aj sneženie. Po jeho prechode k nám bude prúdiť od západu chladnejší vzduch, preto dnes opäť vytiahnite teplejšie bundy.

 


 

Včerajšie teploty vystúpili ešte veľmi vysoko, a to  až na takmer na +22 °C. Na západe našej krajiny sa však po prechode frontu výrazne ochladilo.

Počasie na nedeľu

Dnešné maximá vystúpia len na +5 °C až +13 °C. Zrážky sa vyskytnú na väčšine územia. Na severozápade budú postupne asi od výšky 700 m n. m. snehové. Z rána zasneží od nadmorskej výšky 900 m.

Vietor bude fúkať od severozápadu až severu rýchlosťou 40 km/h, ale v nárazoch môže vietor dosiahnuť až 60 km/h. Avšak počas dňa sa zmení na západný vietor a zoslabne na 30 km/h. 

Dnes sa radikálne ochladí a bude o zhruba 10 °C menej ako včera. Na západe našej krajiny bude nedeľa premenlivo oblačná, najmä v Trenčianskom kraji na viacerých miestach s prehánkami alebo dažďom. V severných okresoch nasneží od 700 m n. m. Teplota sa bude pohybovať od +7 °C do +13 °C. 

Stred krajiny bude mať z rána a k večeru lokálne malú, cez deň premenlivú oblačnosť. Na viacerých miestach bude pršať, pričom na severe častejšie ako na juhu. Aj tu bude z rána od 900 m n. m. snežiť. Maximá dosiahnu od +5 °C do +11°C. 

Na východe sa očakávajú prehánky alebo dážď na viacerých miestach. Z rána sa môžu najmä na severe objaviť aj snehové vločky, a to od výšky 900 m n. m. Teplota vystúpi od +6 °C až +12 °C. 

 

Ak sa chystáte na hory, tak sa pripravte na premenlivú oblačnosť, z ktorej bude na niektorých miestach aj snežiť. Na podhorí sa k snehu pridá aj dážď. Vo výške 1 500 m n. m. sa ochladí na -3 °C. 

Ďalší vývoj počasia na nový pracovný týždeň sa dozviete v našej dennej predpovedi počasia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd