Dnes upriamte oči na oblohu! Akú FARBU bude mať polárna žiara nad Slovenskom?

Dnes upriamte oči na oblohu! Akú FARBU bude mať polárna žiara nad Slovenskom?
Ema Bazhaykin

Všetko napovedá tomu, že dnes uvidíme mimoriadne silnú polárnu žiaru aj na Slovensku. Mohlo by ísť o doteraz najsilnejšiu polárnu žiaru viditeľnú voľným okom v našich končinách, ktorú budeme môcť pozorovať až tri dni po sebe. Akými farbami nás poteší?

Ak dnes a počas víkendu pôjde všetko podľa plánu, je možné, že sa nám na Slovensku podarí pozorovať polárnu žiaru, ktorá by mala byť v našich končinách najsilnejšia v tomto roku. Keďže Mesiac, ktorý by mohol inak svojím svitom úkaz prežiariť, sa teraz prakticky nachádza vo fáze novu, zostáva nám už len dúfať, že budeme mať šťastie na jasnú oblohu.

Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a v týchto dňoch dochádza k viacerým slnečným erupciám, v dôsledku čoho hviezda chrlí výrony koronálnej hmoty (CME). Aktuálne naša hviezda vyvrhla veľké množstvo plazmy z obrovskej slnečnej škvrny AR3664 naším smerom.  

Nabité častice aktuálne smerujú k našej planéte, takže už čoskoro sa prostredníctvom slnečných vetrov dopravia k nám, kde zreagujú s magnetosférou Zeme.

 

Kedy uvidíme polárnu žiaru na Slovensku?

NOAA predpovedá, že prvý CME dosiahne Zem neskoro 10. mája. Ďalšie CME dorazia 11. mája a zrejme aj 12. mája. Je tu teda šanca, že vzniknú silné geomagnetické búrky triedy G2 až G4, čo by znamenalo, že v piatok, sobotu a v nedeľu by sme mohli uvidieť polárnu žiaru aj v našich končinách. 

Aj keď je polárnu žiaru pomerne ťažké predpovedať, zatiaľ je najväčšia šanca na jej pozorovanie už v piatok neskoro večer a v sobotu v skorých ranných hodinách. Vďaka tomu, že výronov koronálnej hmoty bolo veľa, sa však bude dať pozorovať aj počas celého víkendu.

Akú farbu bude polárna žiara mať?

Polárne žiary pozorovateľné z našich končín bývajú obvykle veľmi slabé a často si ich neskúsený pozorovateľ zamení so svetelným znečistením. Skutočná polárna žiara je pritom viditeľná spravidla len nad severným obzorom a na fotografiách má nápadnú červenú, vzácnejšie i zelenú farbu.

Ako uvádza portál Veda na dosah, jasná zelená vzniká už vo výške okolo 90 km nad zemou, kým červená emisia prichádza zo zóny až do 300 km nad zemou. Od nás sa na žiary pozeráme zboku, a kým zelená časť je častejšie pod obzorom, vyššie položená červená sa objavuje nízko nad obzorom. Preto vidíme hlavne tie červené. Len vzácne sú žiary také silné, že vystúpia výrazne vyššie nad náš obzor alebo sa dokonca rozložia po celej oblohe.

 

Žiary sa prejavujú tiež pomerne dynamickými premenami – môžu sa objaviť svetlejšie vertikálne pásy, ktoré sa v priebehu niekoľkých sekúnd presúvajú zo strany na stranu.

Ako polárnu žiaru najlepšie pozorovať?

Ak chcete vidieť polárnu žiaru, určite sa vyhnite svetelnému smogu a vydajte sa napríklad do hôr. Odporúčame predovšetkým vyvýšené miesta.

Pozerajte  na severný obzor a hľadajte červenkasté až fialové farby. Treba si však uvedomiť, že ľudské oko má niekedy problém rozoznať spektrum farieb, no existuje jedna zaručená metóda, ako sa presvedčíte, či na oblohe práve prebieha polárna žiara – polárnu žiaru si odfoťte.

Objektív fotoaparátu dokáže oveľa lepšie zachytiť spektrum farieb polárnej žiary. Prepnite fotoaparát do nočného režimu, držte telefón stabilne a spustite spúšť. Možno sa vám bude zdať, že fotíte len čiernu oblohu, no po odfotografovaní a spracovaní vás môže váš mobil prekvapiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd