Dnes večer príde PRUDKÝ ZVRAT POČASIA. Leto ukončia silné BÚRKY. Toto nás dnes večer čaká

Dnes večer príde PRUDKÝ ZVRAT POČASIA. Leto ukončia silné BÚRKY. Toto nás dnes večer čaká
Peter Minárik

Dnes máme pred sebou výraznú zmenu počasia, ktorá ukončí letné počasie na našom území. V priebehu večerných hodín udrú silné búrky, ktoré v nadchádzajúcich dňoch doslova prekopú doterajší charakter počasia. Zabudnite na tropické teploty a slnečné počasie. Od zajtra bude búrlivo, chladno a sychravo.

Dnes KONČÍ LETO! Toto je asi najdôležitejšia správa dnešného dňa. Už ráno sme informovali, že teplé počasie končí, a tak teplo ako dnes, už toto leto a zrejme ani tento rok už nebude.

Do našej oblasti totiž aktuálne vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu, ktorý v južných okresoch Slovenska vyženie teploty až k hranici +35 °C. Vo štvrtok nám končí obdobie meteorologického leta. Je isté, že takto teplo ako dnes už toto meteorologické leto nebude a je vysoko pravdepodobné, že takto teplo už nebude ani po zvyšok roka.

Zmena počasia, ktorá sa chystá je už západne od Slovenska. Aktuálne sa teploty na západe Rakúska pohybujú len okolo +15 °C, zatiaľ to u nás máme tridsiatky. Cez Rakúsko a Česko prechádza teplotné rozhranie na studenom fronte a je tu akási hranica medzi letným a jesenným počasím a táto hranica sa večer dostane aj ku nám.

aktuálne teploty naznačujú, že pomyselná jeseň je už západne od Slovenska, zdroj: Idokep
aktuálne teploty naznačujú, že pomyselná jeseň je už západne od Slovenska, zdroj: Idokep

V noci od západu dorazia búrky

Počasie v Európe aktuálne ovplyvňuje tlaková níž s menom ERWIN, ktorá sa prehĺbila nad Janovským zálivom a aktuálne postupuje cez Taliansko.

Táto tlaková níž pumpuje nad širokú oblasť Álp veľmi vlhký vzduch, a v dôsledku toho intenzívne prší. Pršať by malo až do stredy, čo s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá vlnu povodní. Čo nás však na dnešnom počasí zaujíma najviac je studený front, ktorý v rámci tejto tlakovej níže postupuje. Na tomto studenom fronte sa totiž budú tvoriť búrky a tie sa dnes večer dostanú nad naše územie z Chorvátska a z Maďarska.

Búrky sa dovalia večer

Zatiaľ je situácia ohľadom búrok pokojná, no to sa začne meniť v priebehu popoludnia, kedy nad Balkánom, v oblasti Chorvátska a Slovinska začnú vznikať pomerne intenzívne búrky. Tie sa podvečer dostanú nad Rakúsko a nad Maďarsko, kde by sa mala sformovať búrková línia.

Tá by okolo 20:00 mala začať postupovať od juhozápadu, smerom k severovýchodu cez naše územie. Búrky sa dovalia so silným nárazovým vetrom, ktorý by mohol dosahovať nárazy vetra až do 100 km/h.

Najnebezpečnejšie búrky dnešného dňa sa očakávajú na západnom Slovensku, konkrétne v Nitrianskom, v Trnavskom a v Bratislavskom kraji. Počas noci sa búrky dostanú nad Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj, kde sa budú rozpadať. Celá línia búrok by sa mala začať rozpadať predovšetkým po príchode nad orografiu stredného Slovenska.

Dnes si teda ešte užite posledné, slnečné lúče a veľmi vysoké teploty. Od zajtra nás čaká výrazný zvrat počasia, ktorý sa bude len málokomu páčiť. Situáciu budeme počas celého dňa sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd