Dnes večer príde PRUDKÝ ZVRAT POČASIA. Leto ukončia silné BÚRKY. Toto nás dnes večer čaká

Dnes večer príde PRUDKÝ ZVRAT POČASIA. Leto ukončia silné BÚRKY. Toto nás dnes večer čaká
Peter Minárik

Dnes máme pred sebou výraznú zmenu počasia, ktorá ukončí letné počasie na našom území. V priebehu večerných hodín udrú silné búrky, ktoré v nadchádzajúcich dňoch doslova prekopú doterajší charakter počasia. Zabudnite na tropické teploty a slnečné počasie. Od zajtra bude búrlivo, chladno a sychravo.

Dnes KONČÍ LETO! Toto je asi najdôležitejšia správa dnešného dňa. Už ráno sme informovali, že teplé počasie končí, a tak teplo ako dnes, už toto leto a zrejme ani tento rok už nebude.

Do našej oblasti totiž aktuálne vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu, ktorý v južných okresoch Slovenska vyženie teploty až k hranici +35 °C. Vo štvrtok nám končí obdobie meteorologického leta. Je isté, že takto teplo ako dnes už toto meteorologické leto nebude a je vysoko pravdepodobné, že takto teplo už nebude ani po zvyšok roka.

Zmena počasia, ktorá sa chystá je už západne od Slovenska. Aktuálne sa teploty na západe Rakúska pohybujú len okolo +15 °C, zatiaľ to u nás máme tridsiatky. Cez Rakúsko a Česko prechádza teplotné rozhranie na studenom fronte a je tu akási hranica medzi letným a jesenným počasím a táto hranica sa večer dostane aj ku nám.

aktuálne teploty naznačujú, že pomyselná jeseň je už západne od Slovenska, zdroj: Idokep
aktuálne teploty naznačujú, že pomyselná jeseň je už západne od Slovenska, zdroj: Idokep

V noci od západu dorazia búrky

Počasie v Európe aktuálne ovplyvňuje tlaková níž s menom ERWIN, ktorá sa prehĺbila nad Janovským zálivom a aktuálne postupuje cez Taliansko.

Táto tlaková níž pumpuje nad širokú oblasť Álp veľmi vlhký vzduch, a v dôsledku toho intenzívne prší. Pršať by malo až do stredy, čo s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá vlnu povodní. Čo nás však na dnešnom počasí zaujíma najviac je studený front, ktorý v rámci tejto tlakovej níže postupuje. Na tomto studenom fronte sa totiž budú tvoriť búrky a tie sa dnes večer dostanú nad naše územie z Chorvátska a z Maďarska.