Do Európy mieri XerXes a Yigit. Zasiahnu aj do počasia na Slovensku a prinesú zimu

Peter Minárik

V uplynulých dňoch naše územie zasiahlo výrazné oteplenie, ktoré spôsobilo výrazný úbytok snehu a s tým súvisiaci rast vodných tokov. Počasie pripomínalo skôr jar, no to sa už čoskoro zmení. Do našej oblasti prichádza výrazná zmena počasia, ktorá na naše územie vráti zimné počasie.

Tento týždeň priniesol v skutku nezvyčajné počasie. Zasahujúci výbežok tlakovej výše priniesol prevažne stabilné počasie s početnými slnečnými hodinami, no okrem toho, že bolo slnečno, tak bolo aj mimoriadne teplo.

Vysoké teploty spôsobili zatekanie mimoriadne teplého vzduchu od juhu v dôsledku ktorého stúpali teploty dokonca až nad hranicu +15 °C.

Takéto teploty však nie sú na súčasnú ročnú dobu bežné. V porovnaní s dlhodobým normálom boli teploty aj o 10 °C vyššie. Takémuto nadpriemerne teplému počasiu je však nateraz koniec. Do našej oblasti mieri výrazná zmena.

Najskôr príde Xerxes

Jarné počasie, ktoré sme na našom území zažívali v uplynulých dňoch ukončia dve výrazné tlakové níže, ktoré budú mať podobnú trajektóriu. Presúvať sa budú z južnej Škandinávie cez Baltské more nad Pobaltie. Tieto tlakové níže dostali od nemeckých meteorológov mená "Xerxes" a "Yigit"

Prvý nás ovplyvní Xerxes, ktorý už teraz vstupuje nad Pobaltie a postupne sa vypĺňa. Okolo neho k nám postúpi prvý front, ktorý už v noci na piatok začne ovplyvňovať počasie na Slovensku a počasie bude ovplyvňovať aj v piatok ráno.

Na Slovensko prinesie oblačné a upršané počasie. Zrážky sa budú vyskytovať predovšetkým na severe územia, no nemali by byť príliš výrazné. Maximálne by malo spadnúť len do 5 mm, lokálne aj viac. Sneženie sa zatiaľ očakáva len na horách. Zmena nastane najmä vo zväčšenej oblačnosti, no spomínanú výraznú zmenu v počasí prinesie až Yigit.

Yigit k nám prinesie zimu

Už v noci z piatka na sobotu začne z Baltského mora nad Pobaltie postupovať tlaková níž Yigit, ktorá prinesie oveľa výraznejšie zrážky. Tie sa vyskytnú na ďalšom postupujúcom studenom fronte, ktorý už bude výraznejší a to preto, že bude oddeľovať teplotne dve výrazné vzduchové hmoty. Od severu sa totiž za týmto studeným frontom začne natláčať veľmi chladná vzduchová hmota.

Výrazný teplotný kontrast môže spôsobiť, že v noci na sobotu a počas soboty sa na Slovensku môžu objaviť aj slabé búrky.

K prudkej zmene dôjde v noci na sobotu, kedy sa od severu začne dostávať studený vzduch postupne nad celé naše územie. Cez víkend nás tak čaká mrazivé počasie a vráti sa aj sneženie. Kde treba čakať sneženie a ako chladno bude sa dočítate na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd