Do Turecka odišli pomáhať aj Slováci. Tím hasičov a záchranárov je už na mieste

Veronika Sádovská

Po ničivom zemetrasení v Turecku ostalo mnoho ľudí bez domova. Už vyše 4 300 ľudí zomrelo a ďalšie tisíce sú zranené či nezvestné. Do Turecka odišiel pomáhať aj slovenský tím Hasičského záchranného zboru a Horskej záchrannej služby.

Slovenskí hasiči a horskí záchranári sa najskôr ako to bolo možné začali pripravovať na cestu do Turecka. Odišli tam pomôcť pri odstraňovaní škôd a hľadaní nezvestných ľudí pod ruinami budov.

V tíme je 5 záchranárov Horskej záchrannej služby spolu s tromi špeciálne vycvičenými psami a 10 príslušníkmi Hasičského záchranného zboru.

Aktuálne sú už na mieste a budú pátrať a zachraňovať nezvestných či ranených a pomáhať na miestach, ktoré včera zničilo zemetrasenie. Okrem Slovákov svoje tímy vyslali aj desiatky iných krajín.

Skupina horských záchranárov sa skladá z veliteľa celého vyslaného modulu mjr. Igora Žiaka (zástupcu riaditeľa HZS), záchranára špecializujúceho sa na prácu s dronom a troch kynológov so psami. Tie sú vycvičené na prácu v ruinách a na vyhľadávanie ľudí spod lavín.

Horskí záchranári vyslali kvalitný tím aj napriek aktuálnej náročnej zimnej sezóne, ktorá ani na Slovensku ich nenecháva chvíľu vydýchnuť. Každý deň pribúdajú desiatky výjazdov k turistom v našich horách.

„Vyslaní desiati hasiči sú zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline, sú vyškolení na vyhľadávanie a záchranu osôb v ruinách v mestskom prostredí. Majú k dispozícii náradie na vyslobodzovanie a rozoberanie konštrukcií,“ povedal prezident HaZZ Pavol Mikulášek.

Prácu im v nasledujúcich dňoch sťaží aj sneženie a silné mrazy, ktoré udrú na tento región ešte tento týždeň

Ako sa uvádza na stránke HZS, "Vybudovanie vyslaných tímov z HaZZ a HZS podporila Európska únia prostredníctvom Operačný program Kvalita životného prostredia v rámci realizácie projektu MUSAR - pátracie a záchranárske činnosti stredného rozsahu v mestskom prostredí a projektu Horský špecializovaný záchranný modul."

Tureckom stále otriasajú silnejšie aj slabšie dotrasy. Jedno zo silnejších zemetrasení zasiahlo oblasť aj dnes ráno a malo silu 5,4. Podobné a možno aj silnejšie zemetrasenie treba očakávať aj v nasledujúcich dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd