Najprv zemetrasenie, teraz sneh. V postihnutých oblastiach v Turecku nasneží

Veronika Sádovská

Včerajšie ráno bolo v Turecku mimoriadne smutné. Mimoriadne silné zemetrasnie si v Turecku vyžiadalo tisícky obetí. Do týchto miest však onedlho zavíta sneženie.

Zemetrasenie o sile 7,8 zasiahlo Turecko včera ráno. Do dnešného rána sa oficiálny počet obetí vyšplhal na takmer päť tisíc. Epicentrum sa nachádzalo pri meste Gaziantep, ktoré je blízko hraníc so Sýriou.

Dopoludnia sa oblasťou šírili dotrasy a krátko popoludní bolo ďalšie zemetrasenie o sile 7,5. Tieto záchvevy dokonca zachytili prístoje aj na Slovensku.

Obyvatelia mnohých dedín, ktoré otrasy zrovnali so zemou, sa budú ešte veľmi dlho spamätávať z tohto nešťastia. Rovnako aj rodiny, ktoré prišli o svojich príbuzných. Pre ľudí, ktorí nemajú strechu nad hlavou však prichádza ďalšia hrozba.

Sneh a mráz

V oblastiach, kde úradovalo včera zemetrasenie v najbližších dňoch nasneží a teploty klesnú na mínusové hodnoty. Do štvrtka tam napadne v hornatejších oblastiach od 60 do 80 centimetrov snehu, v nížinách to bude okolo 20 až 30 centimetrov.

Spolu so snežením poklesnú aj teploty. Najnižšie teploty sa budú pohybovať od 0 °C až po - 14 °C, čo bude pre ľudí, ktorí prišli o všetko náročné zvládnuť bez pomoci iných.

Sneženie môže skomplikovať aj odstraňovanie ruín či záchranárom prácu pri hľadaní nezvestných ľudí.

Nasledujú ďalšie dotrasy

Počas týchto dní a možno aj týždňov budú v oblasti nasledovať ďalšie dotrasy a môže sa objaviť aj ďalšie silné zemetrasenie. Včerajším dňom táto tragická udalosť ešte neskončila.

Prečo a ako vzniklo toto zemetrasenie si môžete prečítať tu. Situáciu budeme naďalej sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd