Do úplného zatmenia Slnka zostáva už iba niekoľko hodín! Sledujte zatmenie zo Slovenska LIVE

Do úplného zatmenia Slnka zostáva už iba niekoľko hodín! Sledujte zatmenie zo Slovenska LIVE
Ema Bazhaykin

Úplné zatmenie Slnka bude naživo možné sledovať len na severoamerickom kontinente. Ak vás však toto vesmírne divadlo fascinuje, ani vy nemusíte byť ukrátení. Ako ho môžete pozorovať zo Slovenska? 

Milióny pozorovateľov naprieč úzkym pásom tiahnucim sa Severnou Amerikou budú môcť v pondelok sledovať vzácny nebeský úkaz – úplné zatmenie Slnka. Ako však uvádza TASR, podľa správy stanice CNN, na niektorých miestach sa očakáva aj oblačnosť a zrážky. 

Úplné zatmenie Slnka sa objaví najskôr o 11:07 h miestneho času na tichomorskom pobreží Mexika a potom sa bude presúvať smerom na severovýchod cez celú oblasť USA od štátov Texas po Maine a skončí v Kanade.

 

Toto zatmenie si užije rekordný počet Američanov

Pás, z ktorého bude možno úplné zatmenie Slnka sledovať, bude podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) široký 170 až 200 kilometrov. V roku 2017 bola jeho šírka medzi 100 až 114 kilometrami. V závislosti od pozorovacej polohy bude možné sledovať tento prírodný úkaz maximálne po dobu 4 minút a 28 sekúnd.

Podľa médií sa očakáva vôbec najväčší počet pozorovateľov v histórii sledovania zatmení v Severnej Amerike, pretože pás sa tiahne cez husto obývané oblasti. Podľa počasia má však takmer každý obyvateľ Severnej Ameriky zaručené vidieť aspoň čiastočné zatmenie.

V ktorých štátoch USA sa bude dať pozorovať úplné zatmenie Slnka?
V ktorých štátoch USA sa bude dať pozorovať úplné zatmenie Slnka?, foto: CNN
 
Najpriaznivejšie podmienky na pozorovanie sa očakávajú na chvoste pásu v amerických štátoch Vermont a Maine, ako aj v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland.

Ako môžete pozorovať zatmenie Slnka zo Slovenska?

Napriek tomu, že u nás doma nebudeme mať tú česť vidieť zatmenie Slnka naživo, stále si ho môžete pozrieť prostredníctvom viacerých webcastov.

 

NASA webcast bude aktívny už skôr, a to od 19:00 h. Prenos potrvá do 22:00 slovenského času. Počas vysielania sa NASA spojí s odborníkmi a poskytne pohľady na zatmenie z viacerých miest na trase. 

Úplné zatmenie Slnka bude naživo vysielať aj McDonald Observatory, astronomické výskumné zariadenie, ktoré je súčasťou Texaskej univerzity. 

 SLEDUJTE ÚPLNÉ zatmenie SLNKA v LIVE PRENOSE, ktorý nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd