Erupcia na Islande slabne, no láva sa blíži k pobrežiu. Hrozí, že stečie do mora

Erupcia na Islande slabne, no láva sa blíži k pobrežiu. Hrozí, že stečie do mora
Veronika Salayová

Cez víkend došlo k ďalšej erupcii na Islande. Dobrou správou je, že erupcia slabne, no zároveň hrozí, že láva stečie do mora, čo predstavuje ďalšie potenciálne nebezpečenstvo. 

Sopečná erupcia, ktorá začala v sobotu večer o 20:23 h, pokračuje, hoci intenzita erupcie klesá. Aktuálne sú na erupčnom zlome tri aktívne otvory, informuje Icelanding Met Office IMO.

Seizmická aktivita sa v nedeľu tiež výrazne znížila, pričom v noci po 3:00 h bolo nameraných veľmi málo zemetrasení, čo sa zhodovalo s poklesom sopečného chvenia. Tento vývoj je veľmi podobný trom predchádzajúcim erupciám. 

Erupcia slabne, no ešte neskončila

Šírenie lávy sa taktiež spomalilo, no erupcia ešte neskončila. Láva sa naďalej vytláča z 0,5 km dlhej pukliny, čo potvrdila webová kamera a snímky z dronu pre IMO. 

 

Lávový prúd sa tiahne na západ od kráterov Sundhnúkur a láva zasiahla aj cestu Grindavíkurvegur v nedeľu v skorých ranných hodinách, čím sa cesta stala neprejazdnou. Láva tiež putovala na juh a teraz je necelých 250 m od Suðurstrandarvegur – hlavnej cesty na južnom pobreží polostrova Reykjanes. 

láva smeruje do mora
láva smeruje do mora, IMO

V nedeľu poobede sa tento lávový prúd pohyboval priemernou rýchlosťou 12 m/h. Za predpokladu rovnakej rýchlosti pohybu bude prednej časti trvať ďalších 20 hodín, kým sa dostane na hlavnú cestu. 

Láva tečie smerom k pobrežiu

Ak by prúd lávy pokračoval v tomto smere, tak by sa láva mohla dostať aj do mora. V dôsledku interakcie lávy s morskou vodou by hrozil celý rad sopečných rizík, najmä tvorba nebezpečných sopečných plynov.

 

V okruhu 0,5 km od miesta vstupu do mora by existovali potenciálne smrteľné zdravotné riziká. S rastúcou vzdialenosťou sa závažnosť sopečného nebezpečenstva znižuje v okruhu 3 km. Za touto vzdialenosťou by zdravotné riziká spôsobené znečistením plynom boli menej závažné.

Odborníci si myslia, že tento scenár je menej pravdepodobný, no kým sa erupcia neskončí a šírenie lávy sa úplne nezastaví, zvažujú aj túto možnosť. Za predpokladu rovnakej rýchlosti pohybu by južnému lávovému prúdu trvalo dva dni, kým by sa dostal k pobrežiu a následne do mora. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd