Dočkali sme sa! Na Slovensko sa konečne vracia teplo a viac slnečných lúčov

Dočkali sme sa! Na Slovensko sa konečne vracia teplo a viac slnečných lúčov
Dominik Cenkner

Až desať dní. Presne toľko trvala epizóda chladného, ba priam zimného počasia, ktoré zasiahlo viaceré európske krajiny a Slovensko medzi nimi. Ale tomu je koniec. Od dnes sa konečne vracia teplo a tešiť sa môžeme aj na viac slnečných lúčov.

Prvá polovica tohtoročného apríla bola mimoriadne teplá. Teploty sa počas veľkonočných sviatkov šplhali k takmer +30 °C.

Následne sa však situácia otočila. Presne na začiatku druhej aprílovej polovice, od pondelka 15. apríla, sa začala zmena počasia, ktorá k nám priniesla dekádu dní, počas ktorých panovalo chladné, miestami priam zimné počasie.

 

Toto zimné počasie vyvrcholilo v utorok a stredu (23. a 24. 4.), kedy k nám dorazilo aj výdatnejšie sneženie. To potrápilo vodičov na cestách.

Všetko sa raz skončí a platí to aj v prípade tejto chladnej epizódy. Dočkali sme sa teda a od dnes nás čaká návrat tepla a aj viac slnečných lúčov.

Počasie v piatok 26. apríla

Noc zo štvrtka na piatok priniesla na Slovensko posledné výraznejšie mrazy. Pre ovocinárov sú tieto hodiny rozhodujúce, doposiaľ zachránili 80 % úrody.

V priebehu dnešného dňa sa bude od juhu do našej oblasti rozširovať okraj tlakovej výše so stredom nad východným Stredomorím. Zároveň k nám začne od juhozápadu prúdiť teplejší vzduch.

Piatok tak prinesie malú, len miestami prechodne zväčšenú oblačnosť. Na strednom Slovensku sa ojedinele ešte môžu vyskytnúť slabé prehánky. Vo vysokých polohách môže snežiť.

Výraznejšie zrážky však očakávať nemožno. Spadne len do 2 mm zrážok, resp. do 2 cm snehu.

Ráno sa ešte ojedinele vyskytnú hmly alebo nízka oblačnosť. Na cestách tak jazdite opatrne.

Konečne sa vracia teplo

Kým vo štvrtok maximálne teploty vystúpili do +15 °C, dnes už bude citeľne teplejšie. Denné maximá sa očakávajú na úrovni +13 °C až +18 °C.

Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami. Tam teploty vystúpia na +11 °C.

Očakávaná denná maximálna teplota v piatok 26. apríla
Očakávaná denná maximálna teplota v piatok 26. apríla, imeteo.sk

Chladnejšie prúdenie dnes vystrieda teplejší, prevažne južný vietor s rýchlosťou 2 až 7 metrov za sekundu.

Cez víkend sa oteplí ešte viac

Od juhovýchodu až východu k nám bude zasahovať tlaková výš a po jej zadnej strane bude od juhozápadu do našej oblasti začne prúdiť teplý vzduch. Teploty sa tak už v sobotu vyšplhajú nad +20 °C a v ďalších dňoch pôjdu ešte vyššie.

 

Viac prezrádza naša predpoveď počasia. Tá ponúka informácie až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd