Pred nami je POSLEDNÁ MRAZIVÁ NOC. Potom dorazí vytúžené OTEPLENIE

Pred nami je POSLEDNÁ MRAZIVÁ NOC. Potom dorazí vytúžené OTEPLENIE
Dominik Cenkner

Aj vy už máte dosť zimy? Tak to pre vás máme dobré správy. Slovensko, ale aj okolité krajiny čaká vytúžené oteplenie. Ešte predtým sa však musia mať na pozore záhradkári a poľnohospodári, čaká nás totiž nateraz posledná mrazivá noc.

Prakticky od utorka 16. apríla začalo na Slovensku prevládať chladné, postupne až zimné počasie. Vrchol zimných dní nastal v utorok a stred (23. a 24. apríl).

To sa už na našom území aj výdatnejšie rozsnežilo a snehové zrážky spôsobovali problémy na cestách. Situácia sa však v priebehu dnešného dňa začala zlepšovať.

Vplyv tlakovej výše

Postupne sa totiž dostávame pod vplyv okraja tlakovej výše so stredom nad východným Stredomorím. Doznievajú tak zrážky a obloha sa vyjasňuje, ale okrem toho pomaly stúpajú aj teploty.

 

Kým v stredu sa v najteplejších lokalitách dostala teplota len k +13 °C, dnes je už o niečo teplejšie. Denné maximá sa očakávajú na úrovni +15 °C.

Spomínaný okraj tlakovej výše na jednej strane prináša zlepšenie počasia, ale treba si uvedomiť, že v našej oblasti sa stále nachádza chladnejší vzduch. Táto kombinácia spôsobí, že nočné teploty klesnú pod nulu, a to pomerne výrazne.

Posledná mrazivá noc pred nami

V nasledujúcich hodinách sa bude okraj tlakovej výše ďalej rozširovať do našej oblasti. Noc zo štvrtka na piatok 26. apríla tak bude prevažne jasná až polojasná. 

Len nad ránom sa vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Jazdite preto opatrne.

Nočné teploty klesnú na +3 °C až -2 °C. V údoliach však môže byť miestami až do -4 °C. Pozor tiež na to, že mráz sa môže miestami vyskytnúť aj v nížinách.

Očakávané minimálne teploty v noci na piatok 26. apríla
Očakávané minimálne teploty v noci na piatok 26. apríla, imeteo.sk

Pred mrazmi vo vegetačnom období sú vydané aj výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu. V platnosti sú pre celé Slovensko.

Dobrou správou je, že nasledujúca noc na piatok by nateraz mala byť poslednou, kedy sa vyskytnú mrazy. V noci na sobotu sa na severe ešte môžu vyskytnúť prízemné mrazy, ale výraznejší pokles teplôt sa neočakáva.

Rozhodujúca noc pre ovocinárov

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude práve dnešná noc na piatok (26. 4.).

To, že je ochrana úrody pre ovocinárov mimoriadne zásadná činnosť, potvrdzuje podľa nej aj fakt, že v týchto dňoch sa už ťažšie zháňajú vrtuľníky, ktoré môžu pomáhať pri stláčaní teplého vzduchu k stromčekom. Niektorí ovocinári nevedeli objednať vrtuľník na Slovensku, tak si stroj objednali napríklad z Českej republiky. S doterajším priebehom a výsledkom protimrazovej ochrany sú teda podľa Holéciovej zatiaľ ovocinári spokojní.

Dorazí vytúžené oteplenie

Po tom, čo sa k nám v piatok rozšíri tlaková výš, k nám v sobotu začne prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. Teploty sa tak budú postupne zvyšovať. Konečne dorazí na Slovensko oteplenie, na ktoré mnohí čakali niekoľko dní.

 

V priebehu budúceho pracovného týždňa by sa denné maximá mali dostávať k +25 °C. Viac informácií o oteplení prinesieme v ďalších článkoch. Množstvo údajov však ponúka aj naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd